AUTOMUTILARE POLITICĂ. PNL ca portbagaj al PSD. AUR trece pe locul 2

Că liderii PNL, de vreo doi ani, își dau picioare-n fund să facă partidul irelevant cât să încapă în valiza de călătorie politică a PSD, știam. E și greu să nu observi, atât la nivel național, cât și la nivel local, atitudinea de râmă resemnată a liderilor PNL, concentrați doar pe râcâieli personale sterile și atacuri umede, lipicioase la adresa criticilor. Totul din găoacele pământului în care peneliștii se ascund în ultima vreme, mulțumiți de pomana de trai bugetar tihnit picată de la masa copioasă a pesediștilor.

Era, astfel, de așteptat ca tocătorii de nervi publici de la AUR, tenace și bine ordonați în faptă, să facă PNL încă mai puțin semnificativ pentru viitoarele competiții electorale din 2024.

Depersonalizare politică

În fapt, rădăcina otrăvită hrănită de liderii PNL și principală sursă a căderii liberale este depersonalizarea politică.

În ultimii ani, PNL a făcut când politică pesedistă, când politică naționalistă, după cum li s-a părut liderilor liberali că bate vântul pe rețelele de socializare și printre influensări ruj-bombon. Între timp, PSD a făcut politică socialistă, întărindu-și impactul electoral la vreme de criză, iar AUR a profitat din plin de criză ridicând stindardul preferat al unei mase mari românești, naționalismul; și PSD, și AUR au rămas bine definiți politic, profitând de tembelismul (cum să-i spun altfel?!) pseudo-liberal care a aruncat PNL, depersonalizat și emasculat, la periferii.

Spiritul de gașcă triumfă

Pe lângă asta, conducerea colectivă de gașcă liberală (generalul nu are treabă cu conducerea PNL) ține cu dinții, în ciuda răului profund la care se supune, doi suspecți de furt intelectual ca și dovediți (plagiatori expuși public) în chiar fruntea statului român (prim ministru și ministru de Interne).

În teritoriu, după chipul și asemănarea marii decăderi naționale, liderii și-au îndepărtat susținători de cursă lungă, preferând amicițiile de cafenea în care triumfă auto-adularea.

Un sondaj cu rezultat previzibil

Așa se face că sondajul obținut de Newsweek România – presupus a fi chiar unul intern al liberalilor – și care arată un PSD pe primul loc și AUR urcat pe locul al doilea, devansând PNL – are un grad mare de verosimil.

Rezultatele devenite publice sunt: PSD- 29%, AUR- 21%, PNL- 20%, USR- 12%, UDMR- 4%, PMP- 3%, Pro România- 2%, REPER- 2%, SOS (Șoșoacă)- 2%, Forța Dreptei- 1%, APP- 1%, Altul – 3%.

În ceea ce privește încrederea în partide, PSD este pe primul loc, cu 31%, AUR- 25%, PNL- 22%, USR- 14%, REPER- 11%.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 19 februarie – 3 martie 2023, prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de computer), pe un eșantion de 1.100 de persoane și o marjă de eroare de +/- 3%.

Având în vedere că e un sondaj comandat de PNL, din experiență pot spune că se îndulcește rezultatul plătitorului, astfel încât căderea PNL și distanța față de AUR, dar și nivelul PSD (evident mult peste 30 de procente) ar putea fi mai mari decât arată aceste cifre.

Bla, bla, bla cu miros de coșciug

Evident că, în fața acestei dezvăluiri, PNL o scaldă prin declarația deloc convingătoare a purtătorului de vorbe Ionuț Stroe: „Cifrele prezentate nu sunt adevărate. Acest sondaj de presupus uz intern nu există. Oricum se poate observa că intenția prezentării publice a unor astfel de cifre este pentru a ridica artificial un anume partid, de orientare extremistă. Scorul PNL în acest moment depășește 22%”.

Doar că asta nu schimbă cu nimic situația frântă a PNL pe scena politică românească, nici imaginea de gașcă tulburată la care muncesc cu sârg, în ultima vreme, liderii liberali, cu gălăgiosul bătător la peroneu Rareș Bogdan în frunte.

Ce-și face partidul cu mâna lui!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *