Bananierii din Apuseni

„Au fugit din ţara lor”, glumeşte femeia din Crișcior şi arată către bananierii de peste doi metri. În faţa casei ei, bananierii cu frunzele lor imense îţi atrag imediat atenţia. Nu te-ai aştepta să vezi aceste plante exotice într-o localitate de munte, mai ales în grădină sau în faţa casei.

Localnicii nici nu prea ştiu ce e cu plantele  – prea puţini ştiu că au în faţa lor „producătorii de banane”. Cei mai mulţi bananieri din zonă sunt îngrijiţi de Marieta Bărăştean, care i-a plantat în grădinile ambelor case din Crișcior: „Rezistă destul de bine, dacă am grijă să le pun apă”, povesteşte femeia de 59 de ani. A învăţat singură cum să îi crească: „Întotdeauna le pun apă mai mult decât florilor, mai ales când e o perioadă din asta de secetă. Când plouă, nu am treabă cu ei. Le pun apă bună, uneori amestecată cu ce mai rămâne de pe la bucătărie. Sper că o să facă şi banane, dar deocamdată sunt tineri şi la noi e o zonă mai răcoroasă şi trebuie îngrijiţi bine ca să reziste.”

Se vede limpede că femeii îi plac florile şi are o curte extrem de frumos îngrijită. Aşa s-a ales şi cu bananierii în grădină: „Florile şi plantele sunt pasiunea mea, dintotdeauna am iubit florile. Am primit un bananier şi l-am îndrăgit. Mi s-a părut mai deosebit. Iniţial am făcut un aranjament şi nepoatei îi plăcea tare mult să stea acolo. M-am gândit: „Hai, să văd dacă pot să crească!” De bananierii ăştia o să ţin mult şi bine pentru că, aşa cum sunt plantaţi în faţa casei, arată tare bine, dar ne apără şi de praful ridicat de maşinile care trec pe drum. Înainte, de-abia ţineam geamul deschis, acum nu mai avem treabă.”

Femeia este de profesie croitorească, dar are mână bună la flori. De când are bananierii, s-a învăţat să aibă grijă de ei: „Când vine frigul mare, le tai frunzele, las doar mijlocul. Îi pun în pivniţă, îi scot primăvara şi îi pun la loc, în pământ. Iarna, îi aşez ca într-un ghiveci pentru că nu au rădăcină atât de mare. Ştiu că în alte părţi rezistă mai bine, dar la noi e munte. Dacă mai cresc, am de gând să îi protejez şi s-ar putea ca aşa să reziste afară”.  Femeia spune că, la prima brumă, frunzele cedează şi acesta este momentul în care începe să îi pregătească de iernat. Spune că mugurul central e foarte important şi el trebuie protejat atent. Bananierii se înmulţesc destul de uşor: „Fac pui, chiar şi acum unul dintre ei a dat alături un lujer. Într-un an, chiar mi-au făcut vreo cinci, i-am tot împărţit şi eu la cine mi-a cerut. Eu am mai plantat bananieri şi la cealaltă casă pentru că îmi plac mult.”

Jurnalista Adela Pârvu, cu experienţă în amenajări interioare, scrie că bananierii pot fi crescuţi afară, în România. Chiar descrie procedeul de protejare al rădăcinilor și al tulpinii: „Pentru a creea un strat izolator pentru rădăcini îți recomand să așterni la bază tulpinii un strat gros de circa 30-40 cm de mulci realizat fie din paie, fân sau frunze uscate, peste care să așezi o folie antiîngheț. În ceea ce privește tulpina aceasta fie poate fi îmbrăcată într-un strat de paie, după care acoperită cu un sac sau cu un material din lână, fie îmbracată cu o folie antiîngheț (folie cu bule de aer) consolidată cu bandă adezivă. Poți folosi și rogojini sau saci de iută”, scrie într-un articol pe „adelaparvu.com”.

Pasionaţii de grădinărit cred că bananierii sunt aleşi datorită aspectului lor deosebit: „Cred că am văzut şi eu câţiva prin judeţ. Are cineva şi la Deva, la o casă din Cartierul Grigorescu. Trebuie protejaţi iarna, altfel nu rezistă”, spune Mihaela Cutinici, de la Florăria Symbol.

În Crişcior, nu doar Marieta are bananieri în faţa casei: „Mai este o familie care are creşte bananieri chiar de mai mulţi ani decât o fac eu. Poate de asta m-am încumetat şi eu să plantez afară. De la anul o să mă ocup serios de ei, am şi timp – când s-a închis mina, ne-a aruncat pe toţi afară. Am tot stat şi m-am gândit, cred că mi-ar fi plăcut mult să am un serviciu legat de flori”, povesteşte Marieta Bărăştean.

Biologii spun că bananierul este practic o plantă ierboasă şi este confundat cu un copac din cauza mărimii şi aspectului. Este originar din Asia de sud-est şi, potrivit statisticilor, bananierii cresc în 130 de țări din lume. În ţările exotice este cultivat pentru fructele sale, iar în lume, consumul de banane ocupă locul IV, după orez, grâu şi porumb.

 

Laura OANĂ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *