Bilanţ IGSU: Cinci morţi şi 62 de persoane rănite în urma furtunilor în mai multe judeţe

Cinci persoane au murit şi 62 au fost rănite în judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Bistriţa-Năsăud, în urma furtunilor care au dobărât copaci şi au smuls acoperişuri. Mai multe spitale, şcoli, dar şi blocuri au rămas fără acoperiş, fiind avariate mai multe maşini. Zeci de localităţi sunt fără curent electric, intervenindu-se pentru îndepărtarea efectelor furtunilor. În judeţul Maramureş, mai mulţi turişti sunt blocaţi în telescaun.

Potrivit unui bilanţ provizoriu transmis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), furtunule au provocat probleme în mai multe judeţe ale ţării.

În Timiş, patru persoane au decedat iar 48 au fost rănite, fiind vorba despre 42 de adulţi şi şase copii.

De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 53 de copaci căzuţi pe carosabil, imobile sau autoturisme şi pentru îndepărtarea stâlpilor de electricitate doborâţi din cauza vântului puternic.

Pentru gestionarea cu eficientă a situaţiilor înregistrate, la nivelul judeţului a fost activată grupa operativă, iar personalul de intervenţie a fost suplimentat. Totodată, a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducerea Intervenţiei din care fac parte membri ai structurilor din subordinea MAI şi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

În judeţul Arad, din cauza vântului puternic, 11 persoane au fost rănite, iar o alta, în vârstă de 58 ani, a fost lovită de un copac şi a decedat.

În Maramureş, mai multe persoane au rămas blocate în telescaun, la Suior.

”Echipaje de pompieri maramureşeni sunt în zona pentru a sprijini acţiunile de deblocare şi acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate”, anunţă IGSU.

În judeţul Bihor, vântul puternic a generat probleme cu alimentarea electrică în 45 de localităţi, iar echipe specializate au fost mobilizate în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp. Până la acest moment, nu s-au semnalat victime.

În judeţul Cluj, s-au semnalat efecte în localitatea Huedin.

”Acum se face evaluarea preliminară. S-a intervenit pentru rezolvarea problemelor la Spitalul de Urgenţă şi Institutul Cardio privind electricitatea”, anunţă IGSU.

În judeţul Alba este în curs de realizare evaluarea pagubelor.

În judeţul Hunedoara, o femeie, în vârstă de 63 de ani, a fost rănită în parcarea hipermarketului din Deva de elementele desprinse dintr-un panou publicitar.

”Femeia a fost preluată de un echipaj SAJ, în stare stabilă, conştientă şi a fost transportată la UPU Deva. În plus, au fost dislocate de vânt cinci acoperişuri de blocuri şi case din Deva, trei din municipiul Hunedoara”, precizează IGSU.

Acoperişurile altor aproximativ 60 de case din Lapugiu au fost afectate. Mai mulţi copaci rupţi de vânt au căzut pe DN 7 , în localitatea Leşnic, precum şi pe DJ 700 A, în Bretea Mureşeană, unde circulaţia se desfăşoară cu restricţii de viteză.

În Bistriţa-Năsăud, două persoane au fost rănite de căderile de copaci, iar acoperişul Spitalului din Beclean a fost afectat de vântul puternic.

În toate judeţele vizate de avertizările meteorologice, echipajele de intervenţie realizează evaluarea preliminară a situaţiei din teren, iar în cazul în care va fi nevoie vor interveni în sprijinul cetăţenilor şi administraţiei publice locale.

”Din ordinul inspectorului general al IGSU, echipaje operative din judeţele care nu se află sub incidenţa codurilor de vreme rea, sunt pregătite pentru dislocarea în sprijinul comunităţilor afectate şi forţelor de intervenţie”, mai anunţă IGSU.

Mai multe judeţe din ţară au fost, duminică, sub cod portocaliu sau galben de vreme rea, înregistrându-se furtuni şi rafale de vânt de peste o sută de kilometri la oră.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *