Bilanțul unei zile de grea încercare pentru comunităţile lovite de inundaţiile istorice din Valea Jiului

Nicio viaţă nu s-a pierdut în această zi de grea încercare pentru comunităţile lovite de inundaţiile istorice din Valea Jiului.

În urma ploilor torenţiale înregistrate în această dimineață în Valea Jiului, aproximativ 400 de gospodării din localitățile Uricani, Lupeni, Vulcan și Aninoasa, au fost afectate de furia viiturilor formate pe Jiu şi afluenţii acestuia.

Sub supravegherea autorităților din teritoriu 282 de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate de echipele de intervenție.

Pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo din zonele afectate, lucrează în acest moment 117 pompieri militari cu 11 autospeciale, 7 motopompe transportabile, remorcabile şi cu capacitate mărită şi o barcă. Pompierii hunedoreni sunt sprijiniţi de colegi din judeţele Timiş, Caraş şi Sibiu care au adus în zona afectată de inundaţii 14 mijloace tehnice. Echipe alcătuite din 22 de jandarmi, 20 de salvamontişti şi zeci de voluntari ai SVSU Vulcan, Lupeni şi Aninoasa au pus umărul la efortul de evacuare a oamenilor din casele inundate sau de construire a unor diguri din saci cu nisip. Operaţiunile în teren sunt coordonate de şeful inspectoratului, colonel Viorel Demean şi prefectul de Hunedoara, Vasilică Potecă.

Trei elicoptere au survolat zona, fiind pregătite să intervină pentru salvarea oamenilor care nu s-ar fi putut evacua.

 

La această oră se înregistrează o retragere semnificativă a apelor în zonele inundate.

Judeţul Hunedoara se află, totuşi, sub incidenţa avertizării meteo cod portocaliu caracterizată de averse torenţiale şi cantităţi însemnate de apă pe metru patrat. De asemenea, bazinele hidrografice ale Jiului, Mureşului şi Crişului Alb sunt vizate de o avertizare cod portocaliu până mâine la ora 14.

 

 

ISU Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *