Brândușe în plină toamnă

Un covor de brândușe plăpânde s-a așternut în Parâng. Timidul strat de zăpadă care s-a așternut în urmă cu circa două săptămâni s-a  topit, iar brândușele au ieșit la suprafață.

În munte se împletește un peisaj spectaculos, culori tomnatice colorează văzduhul. Nuanțele arămii se combină perfect cu albastrul tulbure al cerului de toamnă acoperit de plapuma de nori pufoși.

Plăpândele brândușe acoperite încă de roua dimineții sunt asaltate de albinele care lucrează de zori pentru a produce delicioasa miere.

În luna octombrie putem zări privelişti parcă desprinse dintr-un peisaj mai degrabă de primavară decât de toamnă în care brânduşele sunt „vedetele” iar întreg spectacolul plin de culoare e semn de toamnă lungă şi caldă. Dacă toamna îşi trădează felul prin câmpurile de flori, iarna se lasă ghicită de cu totul alţi „meteorologi”.

Bătrânii satelor ştiu ce au de făcut când găsesc grăunţe de porumb sus pe vârful căpiţei cu fân sau printre cartofi în pământ. Este semn de iarnă grea. Din bătrâni se spune că dacă în această perioadă de toamnă, sunt brânduşe pe câmp, înseamnă că toamna v-a fi lungă şi frumoasă.

Localnicii cred în aceste superstiţii şi sunt siguri pe ei când declară că pe bune toamna o să fie lungă, şi că zăpada se va mai lăsa așteptată.

 

Colaborator

FOTO: Stațiunea Parâng – MTB Fox Trail

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *