BREAKING NEWS: Dacian Cioloș propus de Iohannis pentru a forma noul guvern

Surpriză de zile mari, după negocierile de la Cotroceni pentru formarea noului guvern: președintele Klaus Iohannis l-a propus pe liderul USR, Dacian Cioloș, pentru poziția de prim-ministru.

În condițiile în care doar USR și UDMR au propus preluarea responsabilității formării unui nou guvern, decizia lui Iohannis pare oarecum justificată. Totuși, în condițiile în care președintele știe bine situația conflictului între USR și PNL, această propunere mai degrabă ascunde o capcană. Astfel, un guvern propus de Cioloș care nu trece de votul de învestire al Parlamentului îi scoate lui Iohannis toate castanele fiebinți din jar. Într-o a doua etapă, președintele Iohannis poate aborda construcția guvernării cu nucleu PNL cu toate argumentele la purtător.

Rămâne de văzut și cât de deschis e USR pentru a face compromisuri aparent greu de făcut pentru o altă modalitate de a câștiga guvernarea, compromisuri care includ înțelegeri inclusiv cu PSD.

Noi nu credem că președintele Iohannis a sacrificat PNL, de aceea nu credem că această variantă propusă acum, Cioloș prim-ministru, este altceva decât o lovitură cu manta al cărei efect îl vom afla abia în următoarele etape ale efortului de a pune în legalitate și operaționalitate un nou guvern.

Urmărim ce se întâmplă și vă ținem la curent.

 

Prima declarație a lui Dacian Cioloș:

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.
Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice. Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *