CANICULĂ: A doua zi de COD ROȘU în județ! Vezi cât mai durează și când vin ploile

Județul Huneoara și alte 11 judeţe din vestul ţării intră în cea de a doua zi de cod roşu de caniculă, cu temperaturi care ating 42 de grade. Valul de căldură se menţine şi în restul ţării.

Douăsprezece judeţe din vestul ţării se află, sâmbătă, în cea de a doua zi de avertizare cod roşu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 39 şi 42 de grade, în timp ce restul ţării este în continuare sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile situându-se între 36 şi 39 de grade. Meteorologii avertizează că vremea caniculară se va menţine, mai ales în zona de sud a ţării, inclusiv în Capitală, până spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Avertizarea cod roşu de caniculă – care a intrat în vigoare vineri  – vizează zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor  Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Mehedinţi şi Dolj.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra şi sâmbătă temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

Celelalte judeţe ale ţării se află în continuare sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 36 şi 39 de grade, cu mult mai ridicate decât mediile specifice perioadei.

În Bucureşti, intensitatea maximă a acestui val de căldură va fi pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca, duminică, temperatura maximă să scadă uşor, la 37-38 de grade, dar să persiste să săptămâna viitoare. De altfel, valul de căldură, cu temperaturi care vor depăşi 35 de grade, se va menţine până la sfârşitul săptămânii viitoare, în special în Bucureşti şi în toată zona de sud a ţării, potrivit meteorologului Gabriela Băncilă.

De luni seară, sunt posibile ploi şi descărcări electrice în mai multe regiuni ale țării.

„Disconfortul termic se va menţine ridicat şi la începutul săptămânii viitoare, pentru că va creşte gradul de umezeală odată cu probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de intensificări ale vântului, descărcări electrice, începând de luni seară. După ce a stagnat o masă de aer, probabilitatea pentru intensificări ale vântului care să provoace pagube e mai mare”, a explicat meteorologul Gabriela Băncilă.

Prognoza pe următoarele cinci zile pentru Deva, conform site-ului foreca.com: temperaturile scad ușor, începând de duminică, iar duminică după-amiază sunt posibile ploi, neînsemnate cantitativ.

 

 

 

 

 

 

 

 

citește și: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.