RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 25 MARTIE 2024

România finanțează aiurea firmele ”zombie”

Un studiu realizat de Banca Națională a României relevă că economia e invadată de firme zombie, sau așa numiții morți-vii, ținuți artificial în viață fie prin banii aduși acasă de asociați/acționari, fie de diferite programe de sprijin guvernamentale. BNR arată că programele guvernamentale de garantare a creditelor pot avea efecte nedorite precum „finanțarea companiilor neviabile din punct de vedere economic”. Pomparea de bani în firme neviabile duce la zombificarea economiei în general. Cât de mult influențează negativ acest fenomen? BNR a estimat impactul firmelor zombi în termeni de rată de creștere economică. S-a apreciat că zombificarea trage înapoi creșterea economică a României cu 0,3 puncte procentuale pe an, în medie. În termeni nominali, este vorba de peste 10 miliarde euro pe care-i pierdem. BNR mai constată că zombificarea este un fenomen economic predilect pentru capitalul românesc. Circa 93 la sută dintre firmele zombie au peste 50 la sută capital românesc. Iar agonia acestora și toxicitatea lor cauzată de ineficiență se prelungește cu anii. O treime dintre companiile zombi în anul 2022 se aflau în această stare de peste 10 ani. Și încă un aspect. Firmele zombie care trăiesc pe datorie sunt principalii vectori ai propagării evaziunii fiscale. Neplătind taxe și trăind pe împrumuturi aceste companii pot practica prețuri mai mici decât firmele corecte care-și plătesc obligațiile la stat. Se creează astfel o concurență neloială care lovește exact în sectorul sănătos al economiei.

 

MARȚI, 26 MARTIE 2024

”Sharenting”-ul pune în pericol copiii

Nu ați auzit de ”sharenting”? E atunci când un părinte distribuie conținut cu copilul său pe rețelele de socializare. E un mix din englezismele „share” ( a distribui) cu „parenting” (a crește copii). Este deja un obicei larg răspândit, dar care prezintă anumite riscuri. O statistică arată în SUA, 70 la sută dintre părinți au postat imagini cu copiii lor. Accesul la fotografiile cu copii este permis tuturor. Acest lucru a început să genereze și atenție din partea unor persoane neavenite. De exemplu, Anul trecut, în Franța, un deputat a propus un proiect de lege împotriva sharenting-ului, pornind de la o statistică sumbră: 50% dintre fotografiile cu copii postate în social media ajung pe forumuri obscure destinate pedofililor. Ba mai mult, există mai multe dosare penale în care părinții își postau pozele copiilor ca ofertă pentru rețelele de pedofilie. Până când legea va fi aprobată, în Franța copii sunt educați la școală să fie sceptici față de partajarea fotografiilor lor online. Prin urmare, plecând de la demersurile care se fac în Franța, la nivel mondial, ”sharenting”-ul a devenit un subiect intens disputat. Diseminând online informații despre copii minori, informații care înseamnă, în primul rând, conținut vizual, iar apoi chiar relatări pline de diverse detalii legate de viața de familie, ”sharenting”-ul poate vulnerabiliza securitatea minorilor.

 

MIERCURI, 27 MARTIE 2024

Inteligența artificială (I.A.) începe să lase oameni fără job

Știrea a trecut aproape neobservată. Nemeritat, pentru că informația are o semnificație aparte anunțând încă de pe acum o evoluție îngrijorătoare. Actrița britanică Sara Poyzer (foto) avea programată o sesiune de suprapunere voce (voiceover) la o producție de televiziune pentru BBC. Pentru că, după discuțiile inițiale nimic nu se mai întâmpla, actrița a contactat firma de producție a materialului TV privitor la începerea lucrului. Răspunsul companiei care lucra pentru BBC are o vibrație venită parcă dintr-un viitor care se întâmplă deja astăzi. ”Ne cerem scuze. Dar am primit aprobarea pentru a folosi vocea generată de inteligența artificială în producție, așa că nu mai avem nevoie de Sara”, a fost răspunsul celor care realizau materialul pentru BBC. Inteligența Artificială a lăsat-o practic fără job pe actrița britanică. Cu toate că în filmul realizat la dublaj spectatorii vor auzi tot vocea lui Sara generată de I.A. Actrița a fost înlocuită practic de inteligența artificială. Știrea a generat reacții critice din partea lumii artiștilor. Actorul britanic Miltos Yerolemou, cunoscut pentru roluri în Star Treck și Games of Trones, s-a arătat revoltat spunând că „Este timpul ca actorii şi creatorii britanici să tragă o linie în nisip. Este timpul să ne opunem acestei situaţii”. Și pe bună dreptate pentru că o mare parte din veniturile actorilor provin din dublaje de voce. Folosirea I.A. a provocat noi controverse la BBC în ultimele zile. Săptămâna trecută, societatea de radiodifuziune a fost nevoită să anunţe că nu va mai folosi materiale de marketing generate de A.I. pentru a promova serialul său Doctor Who, după ce mai mulţi fani s-au plâns de acest lucru. E doar o chestie de moment. Omenirea nu s-a putut și nu se va putea opune progresului tehnologic și costurilor reduse pe care acestea le oferă atunci când înlocuiesc munca umană. Unii își dau deja seama de acest lucru. Directors UK este organizația care îi reunește pe regizorii britanici din domeniul artelor audiovizuale, având peste 8.000 de membri. Utilizarea inteligenţei artificiale în emisiunile TV este utilizată din ce în ce mai mult, vicepreşedintele Directors UK a declarat în faţa parlamentarilor de la Londra că se aşteaptă ca serialele să fie generate în întregime de inteligenţa artificială „în trei-cinci ani”. Se anunță vremuri grele pentru omenirea productivă.

 

JOI, 28 MARTIE 2024

Frici de Ev Mediu sau de interlopi țin românii departe de bănci

Ponderea românilor care au cont bancar este cea mai mică din regiune, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială. Ceea ce atrage atenția nu e faptul că rețeaua bancară din țară nu poate oferi servicii de nivel european, ci că românii se tem de ea. Iar principala lor teamă este că dacă își fac cont bancar vor ”fi urmăriți”. Un sondaj realizat de Asociația Română a Băncilor, a mai evidențiat că pe lângă frica de a se afla informații despre banii lor, românii stau departe de bănci pentru că nu văd utilitatea lor, sau pur și simplu au venituri prea mici ca să mai pună ceva și la bancă. Pentru 47% dintre români, primul cont curent deschis vreodată a fost pentru a primi salariul sau bani de la stat. Dintre angajații români, un procent de 80 la sută au cont curent, în timp ce pentru cei care nu sunt în câmpul muncii procentul scade la 54%. Accesul la servicii bancare este net superior în mediul urban comparat cu cel de la țară. Și deși jumătate din români trăiesc în mediul rural, acolo sunt doar 14% din rețeaua de sucursale bancare. Zonele rurale au o penetrare a rețelei de filiale de numai 8 la 100.000 de adulți. Infim! Contribuie la această stare de fapt și că sărăcia este cu 20 la sută mai mare în zonele rurale decât în regiunile urbane, iar transformarea României a fost o poveste despre „două Românii” – una urbană, dinamică și integrată cu UE, iar cealaltă compusă din zone rurale, sărace și izolate. Potrivit Băncii Mondiale România înregistrează al doilea cel mai mare decalaj de venituri urban-rural din UE.

 

VINERI, 29 MARTIE 2024

„Oppenheimer” rulat în Japonia
People walk by a poster to promote the movie „Oppenheimer” Friday, March 29, 2024, in Tokyo. “Oppenheimer” finally premiered Friday in the nation where two cities were obliterated 79 years ago by the nuclear weapons invented by the American scientist who was the subject of the Oscar-winning film. Japanese filmgoers’ reactions understandably were mixed and highly emotional. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Ca o poveste cu funie în casa spânzuratului. ”Oppenheimer”, filmul regizorului Christopher Nolan despre părintele bombei atomice, a avut vineri premiera și în Japonia, singura țară afectată până acum de un atac nuclear. Realizatorii filmului au avut rețineri privitor la distribuirea acestuia în Japonia din cauza posibilelor reacții negative ale spectatorilor. Amintirea Hiroshimei și Nagasaki-ului și cele 200.000 de victime este încă vie în memoria colectivă a japonezilor. Citați de presa internațională, după vizionarea peliculei, reacțiile publicului japonez au fost destul de nuanțate. Impresia generată în Japonia este că filmul produs la Hollywood prezintă realizarea bombei și bomba atomică în sine ca o realizare pozitivă, cumva glorioasă, deși pentru japonezi ea nu a însemnat decât moarte și durere. ”Nu e un film pe care japonezii ar trebui să facă eforturi speciale pentru a-l vedea”, a fost de părere un alt spectator nipon. Unele cinematografe din Tokyo au pus avertismente la intrare pentru a-i înștiința pe spectatori că filmul conține imagini cu teste nucleare care ar putea evoca pagubele produse de bombe. Marele câștigător al galei Premiilor Oscar de luna aceasta, filmul lui Nolan a obținut încasări de aproape un miliard de dolari în cinematografe după premiera sa de anul trecut, fiind așteptat ca el să depășească această bornă privind vânzările de bilete după ce a fost relansat în peste 1.000 de săli de cinema din Statele Unite după succesul de la Oscaruri.

SÂMBĂTĂ, 30 MARTIE 2024

În Schengen pe apă și prin aer. Pe când și pe uscat?

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă aderarea parțială a României și Bulgariei la spațiul Schengen, precizând că este un „moment istoric”. România este în Schengen începând de duminică, 31 martie, dar momentan doar cu granițele aeriene și maritime. După repetate amânări și 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii pot călători liberi în statele din zona Schengen. Prima schimbare care va fi observată de cei care doresc să călătorească în afara graniței, în state din Schengen, este că nu vor mai trebui să prezinte actele de identitate la controlul de frontieră de pe cele 17 aeroporturi și porturi. Ironic, prima cursă care a aterizat pe Aeroportul Otopeni a venit de la Viena, care a pus piedică țării noastre să adere la spațiul de liberă trecere. Ce s-a schimbat pentru călătorii români? Cei care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontiere aeriene şi maritime începând de duminică. Concret, aceştia nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Puțin mai pretențioși decât șefa Comisiei Europene, românii consideră că adevăratul moment istoric privitor la Schengen va fi atunci când România va fi acceptată și cu granițele terestre. Toată lumea este de acord că acest lucru se va întâmpla în curând, dar nimeni nu a putut da măcar aproximativ o dată de la care cozile de la Vama Nădlac vor dispărea. Cancelarul Austriei ne-a spus în față la Cotroceni,  de lângă gazda sa, președintele Iohannis,  că admiterea României cu frontierele terestre în Schengen nu este pe agenda Vienei. Se poate nota însă lipsa de fler a autorităților române în propaganda pe care o derulează pe teme majore ce țin de guvern și președinție. Dacă în cazul Roșia Montană s-a cobit, dar a fost bine, cu Spațiul Schengen a fost exact invers; ne-am dat intrați, dar am rămas pe dinafară.

 

DUMINICĂ, 31 MARTIE 2024

Fotografia săptămânii

Podul Francis Scott Key din Baltimore, Maryland, cu o lungime de 2,57 km, s-a prăbușit, după ce un cargobot s-a izbit violent de acesta.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *