Carmen Hărău: Iar lucrul cel mai grav este că incompetența și lăcomia duce la pierderea de vieți omenești

CONFERINȚĂ DE PRESĂ – LUPENI – 10 august 2018

Proiectul Legii pensiilor, lansat aseară în dezbatere publică, este un document mult prea complex pentru a putea fi analizat într-o noapte. Opinia cadru a noastră, a liberalilor, este aceea că viața oamenilor trebuie adusă la un nivel cât mai bun, acum și în viitor! Pensiile trebuie majorate sustenabil, iar inechitățile trebuie rezolvate. În ce măsură proiectul rezolvă asta vom discuta pe larg, la proxima întâlnire, după ce reușim să facem analize și simulări.

Acum, noi, liberalii, vă solicităm sprijin mediatic pentru a rezolva o problemă de descriminare a angajaților din județul Hunedoara, față de alte județe ale țării.

La data de 9 martie 2017 am înregistrat la Biroul permanent al Senatului României o propunere legislativă pentru modificarea art.65 alin.(5) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Ce voiam în fapt? Voiam ca cetățenii din Valea Jiului, respectiv din municipiile Petroșani, Vulcan, Lupeni și din orașele Petrila, Aninoasa, Uricani, precum și cetățenii din municipiul Hunedoara și din orașul Călan, să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la pensionarea anticipată deoarece provin din zone afectate de poluare remanentă din cauza extracției, preparării, arderii cărbunelui și a prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de emisii de gaze cu efect de seră, plumb, sulf, cadmiu, clor, etc.

De ce? Pentru că noi, liberalii, considerăm că județul nostru este de prea multă vreme bătaia de joc a PSD-ului.

Cu multe argumente, cu insistență și determinare, Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în ședința din 3 octombrie 2017.

Pe lângă localitățile ce beneficiau la data înregistrării proiectului de aceste facilități, precum Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș, au mai fost adăugate prin Legea nr. 144/26 iunie 2017 și localitățile Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea. La acestea veneam și eu cu propunerea ca opt localități hunedorene să beneficieze de aceste facilități. Colegii senatori m-au înțeles și au votat în consecință. Dar…

Ce se întâmplă la Camera Deputaților? Proiectul este înregistrat sub numărul PL-X 332/2017, iar Comisia pentru muncă și protecție socială avea termen de depunere a raportului data de 7 noiembrie 2017.  În mod deliberat proiectul este blocat pentru ca cetățenii din Hunedoara să nu beneficieze de efectele legii așa cum deja beneficiază cetățenii din localitățile menționate.

Fac un apel la toți parlamentarii PSD și ALDE din Hunedoara să-și convingă colegii să pună în dezbatere proiectul, să putem face împreună un bine cetățenilor din acest județ. Dacă în luna septembrie, până intră în dezbatere Legea pensiilor, nu vom reuși să trecem prin Camera Deputaților proiectul, mi-e teamă că argumentul d-nei Olguța Vasilescu, care s-a opus legii încă din faza de dezbatere în Senat, și anume că toate celelalte proiecte pe tema pensiilor trebuie respinse, va avea câștig de cauză!

Tabloul sumbru al politicii roșii pe Vale este următorul:

1 Am inițiat un proiect pentru a rezolva grupele de munca I și II. A fost respins de PSD.  Am solicitat, în Conferință de presă, în 1 mai a.c. ca proiectul doamnei deputat PSD Roșca, asemănător cu al meu, să treaca. A trecut, dar într-o formă amputată. Se recalculează începând cu 1 octombrie 2018, ceea ce ar însemna ca oamenii să piardă recalcularea pe 33 de luni, adică să piardă o sumă cuprinsă intre 30.000 lei și 50.000 lei. Nu este drept, iar încercarea ca oamenii să fie iar amăgiți pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale așa cum au fost amăgiți la alegerile locale și parlamentare cu Legea 192/2015, este evidentă! Îi îndemn pe cetățeni să continue demersurile de a-și cere drepturile în instanță, pentru că ei au fost, într-adevăr, abuzați!

2 Valea Jiului nu a primit în anul 2017 finanțare guvernamentală pentru Spitalele Municipale din Lupeni și Vulcan și nici pentru Spitalul de Urgență Petroșani.

3  Valea Jiului a primit doar 19.000 lei ( da, am spus cifra exactă) din fonduri guvernamentale pentru școlile din această zonă deși aici actul educațional este unul de mare calitate.

4  Stațiunile din Valea Jiului nu au primit niciun leu pentru dezvoltarea domeniilor schiabile, deși aceste stațiuni atrag mulți turiști și creeaza multe locuri de muncă. Pentru a scăpa de solicitările administrațiilor publice le-au trimis să caute fonduri europene.

5 Pentru drumul Uricani-Băile Herculane s-au strâns semnături de către primari, au mers împreună cu parlamentarii PSD la premierul PSD care i-a asigurat că se rezolvă. Și ,,s-a rezolvat”, nu se poate. Niciun leu nu a fost prins in legea bugetului de stat pentru această investiție.

6 Pentru CEH nicio finanțare pentru investiții. Minele se închid, și ce este cel mai grav, minerii mor. Am făcut nenumărate demersuri la Ministerul Energiei pentru a sprijinii acest operator economic, dar la ei totul este poezie. La noi totul este tragedie. I -am solicitat și premierul Dăncilă să ne răspundă ce demersuri face pentru Proiectul Pilot finanțat din fonduri europene cu privire la zonele miniere în care se restrânge activitatea. Niciun răspuns.

Concluzie: Cel mai mare agent economic al  județului este condus spre colaps. Spitale, școli, stațiuni turistice sunt lăsate de izbeliște. Fără finanțare, fără sprijin, doar cu gargară. Se închid minele, nu se mai dă căldură la oameni, zero investiții! Iar lucrul cel mai grav este că incompetența și lăcomia duce la pierderea de vieți omenești. Chiar crede dl Dragnea că viața unui miner  poate fi acoperită cu 20.000 lei despăgubire de la stat?! Știe domnia-sa și alții asemenea că acești oameni au copii, soții, părinți, pe care cei ce au distrus acest complex  îi au pe conștiință? Deocamdată, în Teleorman se face un stadion gigantic, căci chelului îi lipsește tichia de mărgăritar! Din județul nostru PSD ia voturi, de mult prea multă vreme, fără să le merite!

Ajutați-ne să-i putem ajuta pe oameni!

 

Eleonora-Carmen Hărău, senator PNL

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *