Castelul Corvinilor: Stradivarius Music Nights

Simona și Alexandru Robert Dobondi revin, ca organizatori, cu un nou proiect cultural, în Hunedoara, intitulat Stradivarius Music Nights by the Castle.

În cadrul acestui eveniment, Răzvan Stoica se întoarce în județ, împreună cu vioara Stradivarius și pianista Andreea Stoica.

După un concert de succes, la Deva, de Ziua Europei, cel mai bine cotat violonist român al momentului, Răzvan Stoica, revine în județul Hunedoara în cadrul proiectului Stradivarius Music Nights by the Castle, împreună cu Kamerata Stradivarius Orchestra Olanda, care va susține primul său concert în România.

Concertele din cadrul   Stradivarius Music Nights by the Castle  se vor desfășura în curtea exterioară a Castelului Corvinilor în perioada 30 august –  1 septembrie 2017 și vor avea următorul program:

30 august Răzvan Stoica (vioară), Andreea Stoica (pian) și  Kamerata Stradivarius Orchestra Olanda,

4 Anotimpuri de Antonio Vivaldi, 4 Anotimpuri de  Astor Piazzolla

31 augustDuo Colompar & friends  –  Ștefan Colompar (vioară), Ana – Maria Colompar (pian),

Alexandu Cena (chitară clasică), Darius Darabant ( contrabas) – clasic coffee & jazz

1 septembrie Răzvan Stoica (vioară),  Andreea Stoica (pian) și  Kamerata Stradivarius Orchestra Olanda

THE MAGIC OF STRADIVARIUS:

Paganini, Pugnani/Kreisler, Piazzolla, Ciprian Porumbescu, Chopin, Bazzini

Spectacolele vor începe la ora  20:30 .

Răzvan Stoica locuieşte în Olanda şi cântă la un Stradivarius din 1.729. A fost desemnat „Cel mai bun nou talent 2013”, a câştigat marele premiu la zeci de competiţii internaţionale, iar criticii îl consideră cel mai mare violonist al generaţiei sale. După ce a terminat Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, a plecat să studieze în Olanda, în 2003, la Conservatorul Regal din Amsterdam. De șapte ani, Răzvan cântă la o vioară Stradivarius, fabricată în 1729, pe care a câştigat-o într-o competiţie cu 170 de candidaţi.

Andreea Stoica s-a născut în București, în 1981 și  a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani. La vârsta de șase ani a fost acceptată la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, ca student principal în clasa de pian, fiind considerată un copil minune. La vârsta de 12 ani a debutat ca solist la Concertul Mozart pentru pian, împreună cu „Orchestra București”. După debutul orchestral, a fost implicată în numeroase concerte și recitaluri în întreaga Europă și Japonia. A urmat cursuri de masterat în Italia, Germania, Coreea și Olanda, împreună cu pianiști de renume mondial precum Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Andre Previn și mulți alții. Împreună cu fratele său, cunoscutul violonist Răzvan Stoica, a format un duo inseparabil („Duo Stoica”), cu care au susținut concerte de succes în Europa, SUA și Japonia.

Kamerata Stradivarius  Orchestra  a fost înființată în 2010, în Olanda, cu ideea de a realiza un concert cu o formație flexibilă, fără un dirijor și s-a transformat rapid într-o orchestră de cameră de renume mondial. Membrii Kameratei  sunt soliști remarcabili, care sunt recrutați și reconfirmați în urma unor examene anuale.

Răzvan Stoica explică de ce Kamerata nu are un dirijor: „Ne întâlnim pentru sesiuni de practică și repetiții într-un context cazual în care fiecare membru are libertatea de a-și crea propriul rol.  Nu numai soliști, ci și muzicieni de cameră și orchestră  se pot dezvolta împreună într-un context care are ca scop aducerea celui mai bun dialog între muzicieni și compozitori”.

Kamerata Stradivarius cântă sub îndrumarea artistică a lui Răzvan Stoica, precum și a diverșilor oaspeți și se caracterizează printr-o cultură subtilă și absolut omogenă a sunetului, prospețimii și stilului excepțional în toate domeniile repertoriului, de la baroc până în prezent. Aceste calități remarcabile au condus la colaborări cu numeroși artiști de renume internațional.

Ștefan Colompar s-a născut în Deva la 28 decembrie 1978, într-o familie cu cinci generații de muzicieni. La vârsta de patru ani, îndrumat de propriul său tată, a început studiul viorii. A urmat Liceul de Muzică din Deva, la clasa profesoarei Lucia Sebesten. A continuat studiile la Timișoara cu profesorul Octavian Nicolaevici. A absolvit Liceul de Muzică ”Ion Vidu” din Timișoara în 1998, continuându-și studiile în muzică clasică la Facultatea de Muzică, secția Vioară, avându-l ca profesor pe Mircea Tătaru. În anul II de facultate a fost angajat prin concurs la Filarmonica Banatul Timișoara. După absolvirea facultății, în 2003, face masteratul în cadrul aceluiași centru universitar cu prof. Ioan Fernbach. În prezent este artist, vioara I la Filarmonica din Timișoara.

Ana-Maria Colompar s-a născut la Tg.-Jiu (Tismana) la 29 martie 1980 într-o familie de profesori, mari iubitori ai muzicii bune din acea vreme. A studiat pianul la Liceul de Muzică ”Constantin Brăiloiu” din Tg.-Jiu, la clasa profesoarei Mihaela Popescu. Încă din liceu s-a afirmat, câștigând numeroase premii la diverse competiții și participând, în calitate de invitat, la recitaluri.

Participarea la cursurile de măiestrie i-au  scos-o în cale pe profesoara Dana Borsan, despre care avea să spună:  ” …o persoană care avea să aibă asupra mea și a viitorului meu o influență extraordinară . A fost începutul descoperirii muzicii adevărate. A fost momentul deciziei de a merge mai departe în descoperirea acestei minunate lumi care este muzica”.

În ultimii doi ani de liceu a studiat alături de pianistul și profesorul Florin Berculescu. În 1998 a intrat la Facultatea de Muzică din Timișoara, unde a studiat pianul cu profesorii Elena Samoilă, Valentina Kohonicz și Adriana Dogariu. În anul III de facultate s-a angajat profesor de pian la Liceul de Muzică ”Ion Vidu” din Timișoara. În prezent, continuă activitatea didactică și, împreună cu soțul său Ștefan, alcătuiesc un duet de succes în lumea muzicii de cameră și coffee-concert.

 

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *