Cât a plătit CEH pentru cărbunele din import?

Peste 4 milioane de dolari a plătit Complexul Energetic Hunedoara pe cărbunele importat din Africa, anul trecut. Pentru că huila extrasă din subteranele Văii Jiului a fost insuficientă, CEH a recurs la import. 57 de mii de tone au fost aduse din Africa.

“Cantitatea de cărbune din import livrată în cursul anului 2017 a fost de 57.714,80 tone metrice. Suma pe care S CEH a achitat-o în anul 2017 pentru cărbunele importat de la SC Vitol este de 4.369.489,90 USD”, arată un răspuns oferit de Complexul Energetic Hunedoara.

În luna septembrie a anului trecut, Viorel Stancu, directorul general al CEH declara că huila adusă din import este mult mai ieftină decât cea extrasă din subteranele Văii Jiului.

“Cãrbunele pe care l-am cumpãrat este de 56,6 – 59 lei/ Gcal, dar asta mai implicã niște costuri cu transportul, vamã, ajungem la 62-63 de lei în termocentralã la Mintia, iar cãrbunele nostru intern depinde de fiecare unitate minierã, variazã între 80 lei si 130 lei/Gcal”,  a spus Viorel Stancu, în luna septembrie a anului trecut. 

La începutul acestui an, CEH a mai demarat o procedură de achiziție a cărbunelui tot la Vitol. 12 milioane de dolari a fost valoarea contractului. Conform  programului energetic național pentru iarna 2017 – 2018, Guvernul a  stabilit că de 163.000 de tone de cărbune are nevoie Complexul Energetic Hunedoara ca să treacă iarna. În anii trecuti, Complexul Energetic Hunedoara a mai importat cãrbune. Au existat suspiciuni de comiterea unor infractiuni de naturã penalã legat de aceste contracte de import.  În perioada 2011-2013, CEH a importat peste 570.000 tone de cãrbune, aratã raportul fiscal, iar o tonã de cãrbune rusesc a costat 436 lei. În paralel, același tip de cãrbune extras din Valea Jiului costa 232 de lei/tonã. Raportul fiscal susține cã CEH a importat, de fapt, mii de tone de praf de cãrbune. Numai cã între timp, dosarul importului de cãrbune a fost clasat de cãtre procurori.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *