Ce faceți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă

Pentru că sezonul de iarnă a debutat cu un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, Salvamont România vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă :
1. Nu intrați în panică.
2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.
3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil , sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decat dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îî provoaca afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care dupa un traumatism prezinta dureri sau alterarea starii generale trebuie tratat ca avand un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau cu mijloace improvizate victima.
5. Dacă victima este inconștientă, deschideți-i caile aeriene (aceasta se realizează prin subluxatia mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior – de lânga ureche ; !!! nu „ basculati” spre spate capul victimei !!!) si verificați timp de 10 secunde dacă respiră; daăa nu respiră , efectuați resuscitare cardiopulmonară (masaj cardiac extern in ritm de aprox 100/ minut, iar dacă sunteți instruit în acest sens, masaj cardiac extern combinat cu respirație artificială („gură la gură„ sau prin intermediul diverselor dispozitive gen „batista salvatorului’) cu un raport compresii toracice: ventilatii de 30:2. Urmați indicațiile primite din dispeceratul medical!
6. Discutați cu victima și observati dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (cu comprese sterile , dacă aveți la îndemană). Dacă hemoragia este abundentă și nu se oprește , aplicați un garou deasupra leziunii ( anunțați dispeceratul medical despre acest lucru).
Evitați să intrati în contact direct cu sângele pacientului !
7. Nu incercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
8. Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu sac de dormit, folie „Sirius”), discutați permanent cu ea, urmariți o eventuală schimbare a starii de constienta, a respiratiei, a culorii tegumentelor si buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

Nu uitaţi, echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.

Apelaţi cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munţilor – SALVAMONT România !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *