Ce spune Raed Arafat despre preluarea paramedicilor SMURD de către ISU

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și coordonatorul IGSU, susține că preluarea paramedicilor SMURD de către unitățile ISU ar fi un lucru pozitiv. Mai sunt cinci județe unde SMURD-ul funcționează sub diferite forme de asociere, salariile paramedicilor fiind suportate de administrațiile locale.

“Astfel de echipaje există la acest moment în 5 judeţe şi anume Mureş, Hunedoara, Arad, Sibiu şi Maramureş. Ele au mai existat şi la Iaşi însă au fost desfiinţate de autorităţile locale, ultimul fiind desfiinţat anul trecut, motivând acest demers prin lipsa de fonduri. Astfel de echipaje au început să fie înfiinţate încă din anul 2001, înainte ca Legea Sănătăţii să fie adoptată în 2006. Primăriile asigurau salariile personalului iar toate cheltuielile în afară de salarii erau asigurate din bugetul de stat. În ultimii doi ani au început presiunile pentru preluarea personalului acestor echipaje în vederea evitării desfiinţării lor. S-au găsit soluţii temporare pentru menţinerea lor, cum ar fi soluţia din Judeţul Mureş unde Consiliul Judeţean a suplimentat fondurile pentru primăriile care aveau în structura lor astfel de echipaje. În alte judeţe această soluţie nu a fost agreată iar riscul de desfiinţare al acestor echipaje a devenit mai mare cu timpul. Importanţa acestor echipaje este extrem de mare, majoritatea lor deservind zonele rurale şi greu accesibile având între 600 şi 1400 intervenţii / an / echipaj”, arată Raed Arafat, coordonator IGSU.

Iniţiativa legislativă a mai multor parlamentari, sprijinită şi de conducerile Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Finanţelor Publice a fost ultima şansă de salvare a peste 20 de echipaje civile din cele 5 judeţe. Primul pas a fost îndeplinit cu succes prin trecerea proiectului în Camera Deputaţilor având raport pozitiv din partea Comisiei de Sănătate, Comisiei de Administraţie şi Comisiei de Apărare. A rămas acum trecerea proiectului şi prin Senatul României, care este şi camera decisivă.

“Pentru o mai bună informare, numărul celor care urmează a fi preluaţi este de aproximativ 250 de paramedici angajaţi la autorităţile locale pe echipajele SMURD şi care vor intra în structura IGSU care are aproximativ 26500 angajaţi“, mai arată Raed Arafat.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *