În 21 iunie se decide soarta CEH

În data de 21 iunie se va decide soarta Complexului Energetic Hunedoara. Dosarul în care se judecă insolvența Complexului Energetic Hunedoara a fost repus pe rolul instanței de la Curtea de Apel Alba. Termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 21 iunie. Dosarul a fost repus pe rol după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins solicitarea Sindicatului Noroc Bun care a depus o cerere de intervenție. Potrivit procedurii, instanța are două variante, fie admite intrarea în insolvență a CEH, fie o respinge. În paralel, pe rolul Tribunalului Hunedoara a mai fost înregistrat, anul acesta, un dosar în care o firmă din București cere deschiderea insolvenței CEH. Situația financiară a societății este dramatică. Ministerul Energiei arăta că societatea înregistra un activ contabil net de minus două mliarde de lei. Cu pierderi de aproape 800 de milioane de lei, întregul capital pus sub sechestru și cu o o opinie a auditorului independent care exprimă “o incertitudine semnificativă legată de continuarea activității”, Complexul Energetic Hunedoara se “învârte” în planuri de restructurare șI reorganizare. Oficialii ministerului vorbesc de extragerea părților viabile ale CEH.

“Deși în data de 12.03.2018, Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei investigații formale privind ajutorul individual de stat de salvare acordat în favoarea CEH în anul 2015, tot Comisia Europeana si-a dat acordul pentru continuarea negocierilor cu partea română în vederea acordarii unui ajutor de stat de tip Serviciu de Interes Economic General (SIEG), constituind in acest sens un caz distinct, SA.43785-20188/NN.  Acest serviciu de interes economic general ar putea fi realizat de activele viabile din cadrul CEH, respectiv grupul de 150 MW de la Termocentrala Paroșeni și grupul nr. 3 de 235 MW de la Termocentrala Mintia si va putea fi atribuit până la  finele anului 2024 când se va finaliza investiția CN TEE Transelectrica SA de închidere a inelului de 400 kw și de realizare de noi linii de interconexiune în vederea creșterii nivelului de siguranță în funcționarea CHE Porțile de Fier și a creșterii capacității de transfer între România, Serbia și Ungaria. Activele ce vor contribui la asigurarea acestui SIEG vor beneficia de investiții pentru modernizare”, mai arată răspunsul.

Ministerul Energiei a elaborat în cursul lunii martie 2018  un MEMORANDUM privind situația actuală și perspectivele CEH, document care în prezent se  află în circuitul de avizare interministerial.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *