Două femei care au fugit din Arabia Saudită cer Apple şi Google să retragă o aplicaţie „inumană”

Maha şi Wafa al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită, au făcut apel la Apple şi Google să retragă o aplicaţie „inumană” care permite bărbaţilor şi monitorizeze şi să controleze călătoriile rudelor de sex feminin, scrie Reuters.

Cele două surori, care vor azil în Georgia după ce au fugit de familia lor, au declarat că Absher – o aplicaţie creată de guvernul saudit – afectează vieţile femeilor pentru că susţine sistemul represiv al Arabiei Saudite.

„Le oferă bărbaţilor control asupra femeilor. Trebuie să o scoată”, a declarat Wafa, în vârstă de 25 de ani, făcând referire la Apple şi Google.

Aplicaţia, care este disponibilă în magazinele online Apple şi Google din Arabia Saudită, permite bărbaţilor să modifice sau să retragă permisiunea pentru ca rudele de sex feminin să călătorească în afara ţării. În cazul în care paşaportul uneia dintre femei este folosit, bărbatul va primi o alertă prin SMS.

Niciuna dintre companii nu a fost disponibilă pentru comentarii. Tim Cook, preşedintele Apple, a declarat în februarie că nu a auzit niciodată de Absher însă a promis că va analiza situaţia.

O aplicaţie gratis creată de Ministerul de Interne, Absher permite saudiţilor să aibă acces la o varietate de servicii ale guvernului, precum reînnoirea paşapoartelor, efectuarea unor programări sau să îşi vizioneze amenzile din trafic.

Femeile din Arabia Saudită au nevoie de aprobarea unei rude de sex masculin pentru a lucra, a se căsători sau a călători.

Surorile al-Subaie, care au furat telefonul tatălui lor pentru a obţine paşapoarte şi autorizaţie pentru a zbura la Istanbul, au declarat că ştiu zeci de alte femei care încearcă să scape de familiile abuzive.

Companiile de tehnologie ar putea aduce schimbare în Arabia Saudită dacă vor retrage aplicaţia sau vor insista să fie folosită pentru ca femeile să îşi organizeze călătoriile în mod independent, au afirmat ele.

„Dacă vor scoate aplicaţia, poate guvernul va face ceva”, a declarat Wafa.

Mai multe grupări pentru drepturile omului, diplomaţi şi politicieni americani şi europeni au cerut de asemenea ca aplicaţie să fie retrasă din magazinele online.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a declarat miercuri că le-a pus companiilor din Silicon Valley „întrebări dificile” în această lună privind „pericolul” unor aplicaţii ca Absher.

„Tehnologia poate şi ar trebui să fie despre progres. Dar aceste puteri intruzive pot provoca daune incalculabile dacă nu există suficiente controale pentru a respecta drepturile omului”, a declarat ea.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *