Certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent, pentru persoanele cu amputații

Miniştrii Muncii şi Sănătăţii, Marius Budăi şi Alexandru Rafila, au aprobat ordinul comun pentru ca persoanele cu orice tip de amputaţie să primească, de la prima evaluare, certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent. De asemenea, documentul permite încadrarea în grad de handicap a persoanelor dependente de oxigenoterapie de lungă durată, inclusiv dacă aceasta a apărut în urma infectării cu coronavirus.

„Am aprobat, împreună cu ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, Ordinul comun prin care persoanele cu orice tip de amputaţie vor primi, de la prima evaluare, certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent”, a anunţat, vineri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Acesta a precizat că, în acest fel, persoanele cu amputaţii nu vor mai fi nevoite să meargă, periodic, la comisiile de evaluare, pentru prelungirea certificatelor de handicap.

„Această prevedere se aplică inclusiv persoanelor cu amputaţii unilaterale, în condiţiile în care, până în prezent, prevederea era valabilă doar în cazul persoanelor cu amputaţii bilaterale”, a mai anunţat ministrul. Budăi precizează, de asemenea, că noul Ordin permite încadrarea în grad de handicap a persoanelor dependente de oxigenoterapie de lungă durată, indiferent de vârsta de debut.

Prevederea se aplică şi persoanelor care au căpătat această afecţiune ca urmare a infectării cu virusul COVID-19.

2 comentarii la „Certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent, pentru persoanele cu amputații

 • 27 februarie 2022 la 10:38
  Permalink

  La o amputație a degetelor 2.3.4.5 a unui picior am primit grsd ușor de handicap ..

  Răspunde
 • 27 februarie 2022 la 18:16
  Permalink

  Soțul meu cu picior amputat are handicap grav și atât pentru 1 an de zile după ce a ieșit din spital după 31 de zile pozitiv. Ce șanse avem după trauma și durerea suportată 4 luni de zile. Până în momentul de fata nu am primit cei 500 de lei aprobați de comisia din Sibiu după o discuție de 2 min. pe watap.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *