Ciclismul, pasiunea prin care a descoperit țara întreagă

Este bine cunoscut faptul că mersul cu bicicleta este o activitate fizică foarte completă și excelentă pentru a te menține în formă în viața de zi cu zi. Ciclismul este, de asemenea, o modalitate deosebită de a redescoperi regiunea în care locuiești, de a călători și de a te bucura de peisaje pe care nu le-ai putea vedea cu alt mijloc de transport.

Lóránd-László Mátyás este unul dintre acei pasionați de ciclism, care și-ar lua bicicleta și ar pedala în fiecare zi să descopere natura ce ne înconjoară. El povestește că dacă îți place să practici un sport, vârsta nu contează, iar la cei 53 de ani ai săi demonstrează acest lucru.

Lóránd, când și cum ai învățat să mergi pe bicicletă?

Pe bicicletă am învățat să merg la vârsta de 7 ani. Eram un grup de prieteni de la blocul unde locuiam, dintre care doar 3 aveam bicicletă. Împrumutam bicicletele de le unul la celălalt, pentru a da ture prin spatele blocului. Era o adevărată distracție, făceam curse, fiecare dintre noi era cronometrat, iar la final unul era câștigător. Știam să ne simțim bine și să ne bucurăm cu adevărat de copilărie.

Care este principalul motiv pentru care mergi cu bicicleta?

Mă dau cu bicicleta de vreo 45 de ani, ceea ce mă împlinește. Este un hobby, îmi place că e mișcare, recreere, practic e sport, ceea ce contează destul de mult. Pentru a-ți păstra un stil de viață sănătos trebuie să existe sport, iar eu mă simt un om sănătos și plin de viață, iar de aceea nu vreau să renunț la ceea ce mă binedispune.

 

Câți kilometri ai parcurs de-a lungul timpului? Ai ținut vreo evidență?

Am avut ani în care am parcurs peste 1000 de kilometri, în mare parte în ultimii 10 ani. Nu am ținut foarte mult cont de câți kilometri, atât timp cât m-am simțit bine. Într-adevăr, bicicleta mea este dotată cu un aparat ce îmi arată kilometrajul și pot ține evidența oricând.

 

Care este cea mai lungă rută pe care ai parcurs-o și în ce loc?

Îmi aduc aminte, cu drag, de cea mai lungă ruta pe care am parcurs-o. A fost în anul 1991 când am pedalat până la litoralul românesc. Obositor drum, a durat aproximativ 5 zile, însă am fost mândru că am putut să ajung până acolo cu o bicicletă. Am avut notoc că am fost mai mulți prieteni și am păstrat o atmosferă frumoasă. Totodată, parcurg trasee zilnice de 80-100 de kilometri.

 

Care este destinația ideală pentru tine când mergi cu bicicleta?

Nu am o destinație iedală. Pur și simplu ies să ma relaxez și aleg atunci traseul. Când merg cu prietenii, hotărâm împreună traseul pe care îl parcurgem, uneori în pădure, alteori prin parcuri, dar nu acest lucru contează, important este să ne simțim noi bine. 

 

Ce măsură importantă crezi că ar trebui luată ca lumea să renunțe la mașină în favoarea bicicletei?

Eu cred că lumea nu va renunța prea curând la mașină în favoarea bicicletei, indiferent de ce măsuri se vor lua. Cine vrea să se dea pe bicicletă, se va da, iar cine nu, nu. Este foarte greu de convins, aproape imposibil, pentru că fiecare om alege cum consideră mai bine pentru el, nu putem să obligăm pe nimeni să facă un sport dacă nu îi place.

 

Care este părerea ta despre pistele de bicicliști din județul Hunedoara?

Nu există foarte multe piste de biciclete la noi în județ, în comparație cu UE, unde sunt foarte multe drumuri de legătură între sate și orașe. Eu sper să fie construite piste de biciclete măcar între Hunedoara și Deva sau Deva și Simeria, iar mai apoi spre Oraștie. E puțin greu de realizat, dar nu imposibil.

 

Ce pasiuni mai ai în afară de ciclism?

Pasiunea înseamnă ceva ce îți place foarte mult, iar pentru mine, mersul cu bibicleta rămâne pasiunea principală. Nu fac altceva în afară de a merge cu bicicleta.

Cum te vezi peste 10 ani?

Peste 10 ani mă văd în continuare pe bicicletă, pe trasee cu colegii doritori de ciclism.

 

Descrie-te în 3 cuvinte

Hotărât, Sincer, Corect

 

 

Adela BORLEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.