Atac final al PSD pentru destabilizarea economiei

Florin CÎȚU, senator PNL:

Dragnea dă atacul final pentru destabilizarea economiei

Liviu Dragnea a dat ordin BNR să intervina direct pe piața valutară. Îi spune băncii centrale, pe față, să folosească rezerva valutară. Direct, pe față, fără să se ascundă.

Exact ce v-am spus. Deprecierea monedei este premeditată de PSD+ALDE, iar ținta este rezerva valutară și destabilizarea economiei.

Planul este ca România să ramână fără rezerva valutară într-un moment în care economia este în picaj. În același timp au avut grijă să submineze și dotarea armatei. In 2017 si 2018 banii din bugetul armatei s-au dus in special spre cheltuieli de personal. Nu s-au cheltuit cei 2% din PIB încalcand angajamentele Romaniei.

Cum s-a ajuns aici și ce urmează.

Atacul a început anul trecut când Dragnea și ai lui au atacat BNR care a crescut dobânzile pentru a tempera creșterea prețurilor. (Atunci am spus ca BNR trebuia sa acționeze mai devreme, exact opusul a ceea ce cereau PSD+ALDE)

Dragnea nu voia ca BNR sa crească dobânzile pentru că avea nevoie de inflație și depreciere. Creșterea dobânzilor a temperat rata inflației și a pastrat moneda nationala intr-o depreciere controlata. (Fara cresterea dobanzilor rata inflatiei ar fi ajuns aproape de cel mai negru sceanriu prezentat de mine anul trecut. )

Nervos si frustrat, Dragnea a trecut la planul B alaturi de grupul celor 5.

Pe scurt, cum a fost premeditat destabilizarea economiei, Planul B:

1. OUG 114 anulează instrumentul principal de politica monetară – dobânda ( anuleaza art 1, art2, art 3 Statutul BNR)

2. PSD+ALDE pornesc o campanie agresivă împotriva sistemului financiar bancar care cere explicit scăderea dobânzilor

3. PSD +ALDE ordonă bancii centrale sa VÂNDA rezerva valutară.

Acum, in detaliu.

A adoptat OUG 114 (grafic 1). Această ordonanță plafonează creșterea dobânzilor. Intervine direct în modul de implementare a politicii monetare. Daca BNR creste dobânda de politica monetară pentru a se lupta cu inflația, SINGURUL obiectiv al BNR, automat crește taxa platită de banci și sistemul financiar bancar se prabușește.

După OUG 114 a început campania agresivă care acuză sistemul bancar și BNR că au crescut dobânzile prea mult și dobânzile trebuie să scadă.

Trebuie să fie clar pentru toată lumea. DOBÂNZI mai mici = moneda mai slabă – pe termen scurt. Știau ce fac, au premeditat deprecierea leului.

Leul a început să se deprecieze. Cum s-a intesificat campania de manipulare cum s-a accelerat și deprecierea monedei.

Conferința de presa ALDE, din 20 ianuarie 2019, a fost semnalul pentru ca speculatorii să înceapa vânzarea de lei. Sistemul economic a fost sabotat din interior. (grafic 2)

Actul final.

Liviu Dragnea ordonă BNR să intervină și îi spune direct sa folosească rezerva valutară. Nu vorbește de alte instrumente. Spune foarte clar cât este rezerva valutară și dă ordin BNR să o vândă. Tupeu de dictator.

Acum cifrele pe care le-a primit Dragnea de la grupul de 5. Aceste cifre l-au convins.

Rezerva valutară + aur = 32.5 miliarde euro + 3.7 miliarde euro

Dar să vedem ce au strainii.

Investiții de portofoliu (hot money) + obligațiuni detinute de străini = 30 miliarde euro.

Mai este cineva care nu va ramâne indiferent la deprecierea monedei naționale – cetățenii români cu depozite în banci in lei – 26 miliarde euro.

Dacă doar jumătate dintre străini decid să vandă activele românești și să schimbe leii în euro și o parte importantă dintre cetățeniîiși schimba leii in euro – FALIMENT.

Rezerva valutară era ok în condțtiile în care nu exista OUG 114. Fără această ordonanță, nu ar fi existat deprecierea leului în acest ritm.

Dacă BNR răspunde la comanda lui Dragnea are de ales – omoară sistemul financiar bancar sau lasă Romania fără rezerva valutară într-un context internațional, economic și geopolitic, foarte volatil.

Dragnea este pregatit pentru scenariul în care Romania ramâne fără rezerva valutară. Deja a spus în public cine sunt vinovații – opoziția (în special un senator), companiile străine, companiile romanești, BNR si Președintele României. Ce va face cu “vinovații”?

Am pus aici doua grafice pentru instituțiile statului. Arăt legatura directă între OUG 114, conferința de presă a ALDE si deprecierea monedei naționale. Restul pot să facă singure.

Va urma…Dragnea mai are o țintă.

#RomaniaFaraPSDsiALDE #LuamRomaniaInapoi #RomaniaLiberala

P.S.

1. Eu nu susțin intervențiile directe ale BNR în piața valutară. Nu susțin intervențiile statului în economie. Ambele cazuri distorsionează piața și alocarea resurselor în economie. Resursele sunt cel mai bine alocate cand prețurile sunt determinate de piață.

2. Banca centrală are independența operaționala dar trebuie să raspundă în faîa cetățenilor în legatură cu obiectivul fundamental, stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung așa cum este definită în regimul de țintire directă a inflației.

Dacă BNR vrea să ramână independentă operațional trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD. În același timp este momentul să nu mai intervină direct în piața valutară. Romaânii trebuie să invețe că există risc valutar și nu este datoria societății să-i salveze pentru decizii personale.

P.P.S. Regimul cursului de schimb trebuie sa fie in concordanță cu utilizarea țintelor de inflație. Adică BNR nu poate să intervină oricand și oricum.

Ce spune legea BNR:

Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

Principalele atribuţii ale BNR sunt:
elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;
emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia;
administrarea rezervelor internaţionale ale României.

Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, acesta fiind în concordanţă cu utilizarea ţintelor de inflaţie ca ancoră nominală a politicii monetare şi permiţând un răspuns flexibil al acestei politici la şocurile neprevăzute ce pot afecta economia.

P.P.S. Înțeleg că atât OUG 114 dar și campania de manipulare care a culminat cu conferința de presă ALDE au fost pregătite de grupul celor 5. Ironic, unele întâlniri au avut loc chiar la Hilton, de curând.

 

Notă: postările de la rubrica „faceNEWS” sunt preluate ca atare, fără modificări, de pe paginile de facebook ale autorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.