Ciupercile și fructele de pădure, recoltate pentru uz personal

În această perioadă când piețele agroalimentare sunt pline de comercianți care vând fructe de pădure sau ciuperci, reprezentanții Gărzii de Mediu Hunedoara vin cu anumite informații. Flora sălbatică poate fi recoltată doar cu autorizație emisă de Agenția pentru Protecția Mediului.

”Pentru recoltarea din flora sălbatică a fructelor de pădure, a ciupercilor și plantelor medicinale este necesar să se dețină autorizație de recoltare emisă de către Agenția pentru Protecția Mediului, cu excepția celor recoltate de către persoanele fizice pentru consum propriu”, arată Garda de Mediu Hunedoara.

Există și o serie de interdicții în ceea ce privește recoltarea fructelor de pădure sau a ciupercilor. Este interzisă recoltarea, capturarea plantelor sau a unor părţi ori produse ale acestora la vârste, dimensiuni, perioade de creştere, de dezvoltare şi de reproducere prohibite;  recoltarea, capturarea plantelor declarate monumente ale naturii, a celor endemice, rare sau aflate în pericol de dispariţie, precum şi a speciilor de plante cu regim special de protecţie, indiferent de zonă şi de terenurile în/pe care se găsesc; recoltarea şi capturarea oricăror plante din rezervaţii ştiinţifice şi din zonele cu regim de protecţie ecologică integrală din ariile naturale protejate.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *