CJH s-a retras din asociația care se ocupă de maidanezi

Consiliul Județean Hunedoara nu mai poate finanța activitatea Serviciului Județean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân. Instituția județeană s-a retras din asociație, rămânând doar primăriile, care nici ele nu pot asigura finanțarea pentru desfășurarea optimă a acestui serviciu.

Un control al Curții de Conturi i-a determinat pe oficialii județeni să “rupă” pactul cu Asociația pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân. Urmare a misiunii de audit financiar realizată în anul 2018 de auditori publici externi ai Camerei de Conturi Hunedoara, prin (…) Decizia nr. 21/2018 a Camerei de Conturi Hunedoara referitoare la funcționarea ADI – Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân au fost dispuse mai multe măsuri de conformare.

“Această decizie a fost contestată de către Consiliul Județean Hunedoara, însă prin încheierea nr. 8/22.04.2019 a Curții de Conturi Hunedoara, pronunțată cu privire la contestația Consiliului Județean Hunedoara formulată la Decizia Camerei de Conturi nr. 21/08.10.2018, a fost respinsă contestația. Mai mult, în concluziile Curții de Conturi a României din închierea nr. 8/22.04.2019 se rețin următoarele aspect: gestionarea populației canine fără stăpân este reglementată prin lege special, ceea ce înseamnă că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (…) este reglementare special, și față de cea general, comună în materie, se aplică prioritar; potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/20041, obligația înființării în funcție de necesități a serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, este atribuită exclusiv în competența consiliilor locale; raportat la prevederile legii speciale, cu aplicare prioritară față de celelalte acte normative, Comisia de soluționarea contestațiilor de la nivelul Curții de Conturi a României, apreciază că OUG br. 155/2001…nu conține în cuprinsul său nicio precizare cu privire la posibilitatea asocierii pentru organizarea și realizarea serviciului”, notează Consiliul Județean Hunedoara.

Controlul Curții de Conturi i-a determinat pe oficialii CJH să renunțe la asociere.

“Față de cele de mai sus, Consiliului Județean Hunedoara nu mai poate continua finanțarea serviciilor de gestionare a cîinilor fără stăpân, această obligație fiind de competența exclusivă a consiliilor locale. Pe cale de consecință, propunem adoptarea unei hotărâri de retragere a UAT județul Hunedoara din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân“, arată oficialii CJH.

În ceea ce privește activitatea centrului care se ocupă de câinii maidanezi, prejudiciul este de 4.416.000 lei, potrivit raportului Curții de Conturi.

La nivelul anului 2012 a fost înființată Asociația pentru ocrotirea animalelor fără stăpân, la acel moment fiind considerată ca fiind o problemă de interes general pentru toate comunitățile din județul Hunedoara, problemă care putea fi rezolvată numai în comun de către UAT-urile associate, și nu în mod individual. Astfel, la acel moment, Consiliul Județean Hunedoara a decis să se implice în rezolvarea acestei probleme și, sub coordonarea sa, unități administrative teritoriale din județ și-au exprimat voința de asociere și de contribuție comună la realizarea și finanțarea activităților și serviciilor publice de gestionare a câinilor fără stăpân.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *