Cometa Neowise, vizibilă cu ochiul liber şi de pe teritoriul României

Cometa C/2020 F3, botezată Neowise, a fost descoperită primăvara aceasta şi este vizibilă cu ochiul liber şi de pe teritoriul României pe tot parcursul lunii iulie.

Ea poate fi observată cu ochiul liber, însă pentru o identificare mai uşoară este indicată folosirea unui binoclu. Perioada optimă este 15 – 25 iulie, când lumina Lunii este mai slabă.

La începutul lunii, ea a fost mai vizibilă dimineaţa, în jurul orei 04.00, iar după data de 12 iulie poate fi văzută şi seara, potrivit Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Pentru a putea fi observată cometa trebuie să fie senin şi trebuie aleasă o zonă cât mai puţin populată, deoarece luminile oraşului îngreunează destul de mult identificarea ei.

O astfel de zonă este la graniţa judeţelor Buzău şi Prahova, pe dealurile din satul Finţeşti, într-o zonă acoperită în special cu viţă de vie şi unde numărul gospodăriilor nu este foarte mare.

Cometa C/2020 F3 a fost observată pentru prima dată în luna martie şi a primit numele Neowise, după misiunea în cadrul căreia a fost descoperită de astronomi.

Neowise este una dintre puţinele comete care pot fi văzute cu ochiul liber în acest secol, cercetătorii spunând că ea ar putea fi din nou vizibilă abia peste 6.800 de ani.

viewscnt

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *