Minerii, încă amăgiți cu promisiuni

Minerii din Valea Jiului încă sunt amăgiți cu promisiuni. Reprezentanți ai Guvernului s-au aflat în județul Hunedoara. Vizita, anunțată ca fiind una de lucru, a fost de fapt una pur electorală. Oficialii Guvernului promit dezvoltare pe scheletul muribundului Complex Energetic Hunedoara. Exemplul vine de la ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

“Deși fondurile europene sau cele alocate de la bugetul de stat au reprezentat o sursă importantă de susținere a investițiilor, trebuie făcut mai mult. În viitor trebuie să fim capabili, în primul rând noi ca politicieni, să găsim cele mai eficiente soluții pentru ca această zonă să redevină atractivă, inclusiv sau poate, mai ales, pentru mediul de afaceri. De aceea spun că, la nivel european, noile facilități – cum este, spre exemplu, Inițiativa Regiunilor Carbonifere în Tranziție – trebuie valorificate în cel mai eficient mod, iar lecțiile învățate prin aplicarea mecanismului Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în Delta Dunării să ne ajute pe viitor”,  a spus ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Proiectele din cadrul platfomei destinată zonelor miniere aflate în tranziție sunt plasate între ministere. Zilele trecute, oficialii de la Ministerul Energiei arătau că “Ministerul Fondurilor Europene coordonează la nivel național “Inițiativa privind regiunile carbonifere în tranziție” lansată de Comisia Europeană în 11 decembrie 2017, conform Memorandumului cu tema “Aprobarea planului de măsuri pentru implementarea Inițiativei privind regiunile carbonifere în tranziție pentru Valea Jiului”, aprobat de Guvernul României în ședința din 4 octombrie 2018. Ministerul Energiei în calitate de membru în grupul de lucru, a transmis ministerului coordonator o listă cu propuneri de proiecte, cu rugămintea de a identifica posibilitățile de finanțare prevăzute de Anexele de finanțare europene exitente în acest exercițiu financiar. În data de 05.04.2019, Ministerul Fondurilor Europene a organizat prima reuniune a Comitetului Director la nivel de secretar de stat și a grupului de lucru la nivel tehnic. Concomitent, Ministerul Energiei a facilitat înscrierea și prezentarea a două proiecte din lista transmisă ministerului coordonator, în cadrul reuniunii platformei ce s-a desfășurat în aceasă perioadă la Bruxelles. Proiectele în cauză sunt “Planeta Petrila” și “Unitate de hidrogen în Valea Jiului””.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *