Comisarul european Adina Vălean: Ce restricţii vor fi impuse atunci când vor fi reluate transporturile

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat care vor fi restricţiile ce vor fi impuse atunci când vor fi reluate transporturile. Printre acestea, panouri separatoare între şofer şi pasageri în mijloacele de transport în comun, mai puţini oameni în tramvaie, autobuze sau troleibuze, distanţare în avion între grupuri de persoane. De asemenea, pentru vacanţe, ar trebui să ne informăm din timp despre regulile din ţara în care vrem să călătorim. Ar putea fi introduse şi certificatele de sănătate.

Comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a declarat că statele membre ale Uniunii Europene vor stabili un set de măsuri pentru reluarea transporturilor.

”Ceea ce facem noi este să stabilim de comun acord, între statele membre, un set de principii şi măsuri care se pot aplica atunci când se va restabili ca transportul de pasageri… pentru că este foarte util ca cetăţenii să cunoască aceste reguli să ştie că ele se aplică în toate destinaţiile, să se simtă în siguranţă pentru că principalul scop al acestor măsuri ar fi siguranţa pasagerului şi a lucrătorilor din transport, astfel încât, odată cu revenirea la călătorii, să nu vedem o nouă izbucnire a numărului de cazuri. Aceste principii depind de modul de transport, dar sigur că ele vor fi diferite atunci când una este să mergi cu maşina personală şi alta este să iei avionul. Dar ele vor avea la bază distanţarea socială, vor avea la bază purtarea de măşti. Protejarea lucrătorilor din transport, acolo unde este posibil cu ecrane de separare, lucruri care să ajute la o interacţiune directă cât mai redusă între pasager şi lucrătorii din transport. Totul depinde de evoluţia epidemiei, de diferenţele dintre statele membre. Nu se putem aştepta ca deodată toate destinaţiile să fie posibile, depinde foarte mult de situaţia existentă în fiecare stat membru. Deciziile se vor lua de către autorităţile medicale, iar recomandările vor fi făcute, în această privinţă, de Centrul European de Control al Bolilor. Între regiuni, care au o situaţie similară, acest lucru va fi posibil”, a declarat Adina Vălean, la Digi24.

Cei care doresc să călătorească în alte ţări ar trebui să se informeze din timp, iar în avioane ar trebui impuse unele reguli de distanţare, mai spune Vălean.

”Îi încurajez pe toţi cei care vor să călătorească, să se informeze foarte bine care sunt condiţiile la destinaţie şi de asemenea, pe autorităţi, să pună la dispoziţia cetăţenilor aceste informaţii în timp real. Pentru avioane ne gândim, nu atât ca o regulă generală, rândul din mijloc liber, pentru că pot călători familii cu trei membri care călătoresc împreună, ne gândim la distanţarea între grupuri care călătoresc împreună. Apoi, în toate punctele unde se face o verificare de acte, chiar şi în magazinele din aeroporturi, să existe o separare între lucrători şi clienţi. De asemenea, separarea fluxurilor care vin şi care pleacă. Vom da recomandări cum să se procedeze, cum să fie protocoalele”, a declarat comisarul european.

Vălean spune că nu este obligatoriu ca rândul din mijloc să fie liber, aceasta fiind doar o idee, dar că, în funcţie de pasageri, companiile trebuie să gândească regulile de distanţare socială.

”Nu e obligatoriu ca rândul din mijloc să fie liber pentru că pot fi grupuri de călători care fac parte din aceeaşi familie şi nu are sens să îi separi. În funcţie de aceste grupuri, separarea în avion poate să implice un număr mai mare sau mai mic de călători. De aceea nu putem da o prescripţie clară. Şi cred că dialogul cu companiile pe care îl avem cu companiile, toată lumea cred că acceptă aceste măsuri. Pe de altă parte, dacă oamenii poartă mască, dacă se pot imagina alte lucruri pentru siguranţa fiecăruia, această distanţare în avion poate fi făcută în limite rezonabile”, a mai declarat Adina Vălean.

Mijloacele de transport în comun ar trebui să transporte mai puţini călători şi să îşi crească frecvenţa.

”În autobuze sau autocare lucrurile sunt diferite, pentru ransportul în comun unde sunt mai multe uşi de acces, trebuie să se facă un flux şi trebuie făcută separarea, indicarea clară unde se aşează fiecare şi numărul acceptat în interiorul în funcţie de volumul şi capacitatea mijocului de transport. Poate să crească şi frecvenţa mijloacelor de transport pentru că dacă mergi cu mai puţini pasageri, ar trebui să ai mai multe autobuze la dispoziţie”, a declarat Vălean.

Comisarul european spune că există posibilitatea introducerii de certificate de sănătate.

”Mai există şi posibilitatea introducerii acestor certificate de sănătate. Ar trebui gândit foarte bine, dacă ar putea fi puse în practică. Ar uşura mult viaţa în transporturi, dar să vedem cum. Mă aştept să se discute această chestiune, ce ar putea presupune, care ar fi termenul lui de valabilitate pentru că poţi fi sănătos astăzi şi în două zile să fi luat la întâmplare virusul. Asta face puţin lucrurile neclare şi nestabile, dar autorităţile din sănătate trebuie să gândească cum se face exact. Centrul european pentru controlul bolilor recomandă ca deschiderea conectivităţii să se facă între regiuni şi state care au situaţie epidemiologică similară”, a mai declarat comisarul european.

Întrebată dacă putem pleca în vacanţă, la vară, Adina Vălean a declarat că fiecare ţară trebuie să dea acest răspuns.

”Depinde de ţară. Este un răspuns pe care fiecare ţară va trebui să îl dea, fiecare autoritate naţională. Nu vor ridica restricţiile de călătorie toate ţările în acelaşi timp. Dacă în România, autorităţile vor considera că situaţia este stabilă, că cele câteva criterii pe care le avem sunt satisfăcute, adică rata de infecţie să fie sub unu la sută, capacitatea de testare să fie satisfăcătoare. Dacă le-ai dat suficient echipament de protecţie, astfel încât lumea să poată să folosească măşti, atunci când călătoreşte, dacă capacitatea de primire a cazurilor este una… atunci astea sunt criterii clare care pot duce la ridicarea măsurilor de restricţie. În Belgia nici măcar pentru iunie nu se anunţă ridicarea restricţiilor de transport în afara ţării”, a spus Vălean.

Adina Vălean nu recomandă călătoria pe alte continente, în afara Europei.

”Dacă cetăţenii europeni vor dori să meargă în altă parte o vor putea face când se ridică restricţiile în acea ţară. Dar eu, personal, aş recomanda foarte multă precauţie”, a mai precizat comisarul european.

De asemenea, Adina Vălean a mai spus că cei care şi-au plătit bilet de avion deja spre o anumită destinaţie, nu sunt obligaţi să accepte din partea companiei un voucher în locul returnării banilor cheltuit pe bilet.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *