Inamicul văzut la microscop. Cum arată o celulă infectată cu SARS Cov-2

Institutul Naţional francez de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) a publicat o fotografie făcută cu un microscop electronic al unei mulţimi de virusuri SARS Cov-2 în plină acţiune într-o celulă respiratorie umană.

Interiorul celulei a fost colorat cu albastru, pentru ca virusul şi structurile pe care le induce să se distingă mai bine.


Vezi imaginea pe Twitter

Virusurile au forma unor cercuri mici şi roşii, cu un contur perfect conturat.

Ele se formează în compartimente celulare, un fel de pungi galbene.

”În mod normal, aceste vezicule permit exprimarea proteinelor celulare şi transportul lor în interiorul sau în afara celulei”, explică directorul de Cercetare de la Inserm Manuel Rosa-Calatrava, codirector al Laboratorului VirPath de la Centrul Internaţional de Cercetare în boli infecţioase din Lyon.

”Numai că aici virusul a deturnat aceste compartimente celulare pentru a se replica. Ele au devenit fabrici de virus”, precizează el.

Odată pline de virus, veziculele migrează către suprafaţa celulei.

”Particulele virale sunt excretate, apoi, şi se duc să infecteze alte celule respiratorii”, spune cercetătorul, care a participat la realizarea imaginii.

Interesant este faptul că celula a fost cultivată în laborator de către cerecetători de la Inserm, CNRS şi Universitatea Claude-Bernard Lyon 1.

”Este vorba despre un model foarte fiziologic şi unic în lume care reproduce în mod foarte fin organizarea ţesuturilor funcţionale ale celulelor epiteliale ale plămânilor noştri”, precizează Manuel Rosa-Calatrava.

Cu ajutorul acestui model, cercetătorii pot să testeze în laborator un mare număr de molecule antivirale.

Pandemia noului coronavirus s-a soldat cu 200.736 de morţi în lume de la apariţia sa, la sfârşitul anului trecut în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale.

Peste 2,86 de milioane de contaminări au fost diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii.

Statele Unite sunt cea mai afectată ţară din lume – cu 53.511 de morţi şi aproape 940.000 de contaminări confirmate.

Ele sunt urmate  de Italia, cu 26.384 de decese, Spania (22.902), Franţa (22.614) şi Regatul Unit (20.319) – care nu înregistrează morţii din azilurile de bătrâni, în care au murit câteva mii de oameni potrivit unor reprezentanţi ai sectorului.

Din punctul de vedere al proporţiei – cu excepţia unor state mici -, Belgia înregistrează cea mai mare mortalitate (597 de morţi la un milion de locuitori), urmată de Spania (490), Italia (436), Franţa (346) şi Regatul Unit (299). StateleUnite (160) sunt mult în urmă.

 

news.ro

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *