Consiliul Superior al Magistraturii îşi prezintă astăzi bilanţul şi îşi alege o nouă conducere

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneşte, marţi, pe ordinea de zi fiind prezentarea raportului de activitate pentru anul 2019 şi alegerea noii conduceri. La şedinţă şi-a anunţat participarea preşedintele Klaus Iohannis.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 11.00 şi are doar două puncte pe odinea de zi. O nouă şedinţă este programată pentru ora 14:30, având printre altele pe ordinea de zi cererea Adinei Florea de retragere a candidaturii pentru conducerea Secţiei speciale pentur cercetare a infracţiunilor în Justişie, trei cereri ale judecătoarei Camelia Bogdan de apărare a reputaţiei profesionale şi solicitarea procurorului Gheorghe Stan privind rezervarea unui post de procuror la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României.

La şedinţa de alegeri, primul punct este prezentarea Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2019, iar al doilea este alegerea noii conduceri.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al CSM, Consiliul este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.

CSM are 19 membri, 14 fiind aleşi – cu un mandat de 6 ani – doi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (preşedinte) şi de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte). În 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu şi de vicepreşedintele Codruţ Olaru.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat marţi dimineaţă participarea la şedinţa CSM.

La şedinţa din decembrie 2018, dar şi la cea din decembrie 2017 a participat preşedintele Klaus Iohannis. Conform Legii de organizare şi functionare a CSM, şeful statului poate participa la şedinţa de alegeri fără a avea drept de vot.

Iohannis a spus, în 2018, că Justiţia independentă este cea mai importantă redută împotriva arbitrariului puterii, iar CSM trebuie să acţioneze împotriva atacurilor la independenţa magistraţilor indiferent de unde vin.

„Vă reasigur de sprijinul meu necondiţionat”, a promis atunci şeful statului.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.