Continuă schimbarea la Deva

Deschidere spre comunicare

Au trecut 4 luni de la instalarea noului primar Florin Oancea și semnele sunt promițătoare. Am observat o deschidere a devenilor pentru comunicarea cu edilul șef, pe facebook, site-ul primăriei și pe canalele media. Unii îl laudă alții îl critică. La toți le răspunde cu aceeași atenție semn că nu s-a îmbolnăvit de putere așa cum se întâmplă de exemplu la Hunedoara, unde primarul comunică doar prin anumite canale media și transmite doar ce vrea să se știe. Majoritatea devenilor  sesizează problemele care îî deranjează, fie că este vorba de curățenie, canalizare sau comportamentul angajaților primăriei Deva. La toate aceste sesizări Oancea explică cu calm că are soluții și că este preocupat să le rezolve. Cere doar rabdare atrăgând atenția că este la cârma primăriei de puțin timp. Cu mult fair play nu dă vina pe administrațiile anterioare cu toate că ar  lămuri unele aspecte negative pe care le-a moștenit.

Echipele de la SPIGM la lucru

În ultima perioadă  s-au efectuat următoarele lucrări specifice :

  • întreținerea și efectuarea lucrărilor specifice de curățenie în : Parcul Cetate, Parcul Opera, Parcul Bejan, platforma Ardealul și Piața Arras.
  • reparat și înlocuit indicatoare rutiere pe raza municipiului Deva.
  • montarea suporților metalici pentru ghivecele cu flori, pe gardurile metalice montate pe strada Lucian Blaga, intersecția bulevardelor N. Bălcescu și 22 Decembrie .
  • lucrări de întreținere si verificare a fântânilor arteziene de pe raza municipiului Deva.
  • lucrări de cosire mecanică a gazonului în zonele : strada Bejan, bulevardul Decebal, bulevardul Iuliu Maniu, zona blocurilor sociale de pe strada N. Grigorescu, bulevardul Bălcescu, strada Mihai Eminescu, strada Mărăști, strada Minerului, strada Mihail Kogâlniceanu, Stadionul Municipal Cetate Deva, zona Hotel Deva, zona Miorița.
  • lucrări de igienizare și întreținere a zonelor verzi cu trandafiri de pe raza municipiului Deva cu ajutorul persoanelor asistate social.

Începând cu data de 15.03.2018 s-au întrerupt lucrările de toaletare arbori, deoarece aceștia au intrat în perioada de vegetație, lucrările se vor relua în toamna acestui an.

Schimbări de abordare

Bugetul local susține în acest an  în mare măsură finalizarea lucrărilor începute în 2016 sau 2017. În același timp s-au început procedurile pentru investiții noi care după ce vor trece de faza de proiectare vor fi finalizate în anii următori. Chiar dacă pentru noile proiecte nu sunt bugete mari organizarea este cea care face diferența. Florin Oancea a anunțat zilele trecute că după instalarea domnului Faur Irinel, ca director,  la Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), schimbările în ceea ce privește activitatea acestui serviciu vor fi vizibile. Într-o ședință a Consiliului Local s-a obținut votul consilierilor locali pentru schimbarea organigramei pentru a  mai angaja 25 de  muncitori. Unii au comentat că după ce au fost desfințate 109 posturi iată după nici o lună primarul angajează alte persoane. Explicațiile date i-au liniștit pe cârcotașii care au aflat cu această ocazie că cei 25 vor acoperi activitatea SPIGM pentru că după noua formulă de organizare vor exista 5 echipe formate din 8-10 persoane care vor activa în 5 zone mari din Deva. Nu se va proceda ca până acum când muncitorii erau repartizați peste tot și nu se vedea ce fac. După cum a explicat primarul în acest fel fiecare echipă va răspune nevoilor cetățenilor din cartierul respectiv în așa fel încât problemele semnalate să fie rezolvate rapid. Din cei 25 o parte vor fi reapartizați la spațiu verde, unii la seră unde în acest moment se produc pană la 50.000 de flori, ceilalți la parcuri și la îngrijirea mobilierului stradal. Conducerea serviciului a venit cu propunerea ca să realizeze în viitor mobilierul în regie proprie pentru că așa se pot face economii mari. A dat exemplul costului unei banci care ajunge la 800 lei iar în situația în care ea ar fi confecționată de muncitorii de la SPIGM costul ar ajunge la 180 lei.  Atenția serviciului de întreținere și gospodărire se va îndrepta și spre zonele din spatele blocurilor nu doar pentru centrul orașului și în același timp după mult timp către localitățile aparținătoare Devei, Cristur, Bârcea Mare, Archia, Sântuhalm. A mai anunțat că vor fi achiziționate  1.000 de containere pentru colectarea deșeurilor, în acest fel devenii vor avea la dispoziție condiții civilizate pentru a păstra curățenia. La Cetate, a schimbat echipele de pază formate din angajați ai poliției locale, a externalizat serviciul către o firmă de pază și în acest fel a obținut o economie de 102.000 lei pe an. De asemenea a mărit prețul biletului de vizitare la edificiul istoric de la 10 lei la 20 pentru urcare și coborâre, motivația fiind tarifele mult mai mari de la Castelul Corvinilor din Hunedoara sau de la Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Reabilitarea  incintei I se poate face doar cu bani și în același timp dorește ca primăria Deva să ofere servicii de calitate atât devenilor cât și turiștilor.

Discuții cu 18 investitori

Fără a face deocamdată vreo declarație oficială, Florin Oancea, s-a întâlnit cu reprezentanții a 18 posibili investitori pentru zona Deva. Estimează că la sfârșitul lunii mai va anunța numele primului investitor care va începe activitatea aici și speră ca acesta să fie un semn și pentru alți. Au purtat mai multe discuții, asigurându-i pe aceștia de tot interesul și sprijinul legal pe care îl poate acorda. Locația vizată este între Deva și Sântuhalm și asigură condiții apreciate de cei interesați. Pe lângă acestea edilul vrea să-i convingă să vină la Deva și prin modul în care colaborează cu ei asigurându-i de tot suportul pentru obținerea în timp record autorizațiilor și documentației pentru construcții.

Cum vor călători deveni?

Chiar dacă nu demult consiliul local a mărit cota de subvenție pentru transportul public, administratorul firmei care asigură serviciul face presiune în continuare asupra primăriei. Florin Oancea anunță că în cateva luni prin noua firmă de transport a instituției vor fi aduse 20 de mașini noi, 13 autobuze și 7 microbuze cu care se va asigura în perioada următoare funcționarea transportul public local. Se urmărește ca în continuare devenii să beneficieze de transport în comun pe aceeași trasee ca și până acum. După discuții detaliate cu cei de la ADR Vest a aflat că soluția fondurilor europene pentru funcționarea unui transport public civilizat va fi implementată în 4,5 ani.

Se pare că primarul Florin Oancea pregătește devenilor o surpriză.

Cu toate insistențele noastre răspunsul primarului a fost ca să avem răbdare și în timp scurt vom afla. De apreciat că nu se laudă până nu este sigur de reușită. De urmat exemplul.

 

Mircea GOIAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *