CULTURĂ SUB BOCANC PESEDIST. Primarul din Petroșani protestează: „Solicit CJ Hunedoara să înceteze bătaia de joc de la Teatrul din Petroșani!”

Prima reacție publică directă împotriva înscăunării inginerului devean Cosmin Vasile în fruntea Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani vine din partea primarului municipiului din Valea Jiului, Tiberiu Iacob Ridzi. Primarul Petroșaniului consideră că impunerea, de către conducerea pesedistă a Consiliului Județean Hunedoara, a lui Cosmin Vasile este „o nouă acțiune menită să ia în derâdere tot ceea ce înseamnă istorie culturală și act artistic la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani”.
Iată conținutul replicii publice a primarului Tiberiu Iacob Ridzi.
*
„Constat cu neplăcută surprindere că echipa de conducere a Consiliului Județean Hunedoara continuă să își bată joc de actul de cultură și de echipa de actori de la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani.
După demiterea abuzivă a managerului Cosmin Rădescu, după o serie de presiuni inimaginabile la care angajații instituției de artă dramatică din Petroșani au fost supuși în ultimii ani, acum conducerea Consiliului Județean Hunedoara, în subordinea căruia funcționează teatrul din Petroșani, vine cu o nouă acțiune menită să ia în derâdere tot ceea ce înseamnă istorie culturală și act artistic la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.
Astfel, deși puteau, și le era la îndemână, să asigure interimatul la conducerea Teatrului ”I.D. Sîrbu” printr-o persoană din interiorul instituției de cultură, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la precedenta schimbare de management, cei de la vârful administrației publice județene au preferat să facă o numire cel puțin discutabilă, aducând în postul de director o persoană care nu a avut și nici nu are vreo legătură cu teatrul sau cu arta în ansamblul ei.
Înțeleg că dl. Cosmin Florin Vasile, directorul interimar al Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, a fost, până luni, director tehnic în cadrul Primăriei Municipiului Deva, dar acest lucru nu îi conferă vreo calitate referitoare la asigurarea unui management performant și profesionist în fruntea unei instituții de cultură, care prezintă propriile particularități, sau a unui climat favorabil dezvoltării activității artistice pe scena teatrului de la Petroșani.
În calitate de primar al municipiului Petroșani, consider că este timpul ca oficialii Consiliului Județean Hunedoara să înceteze bătaia de joc la adresa Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, la adresa actorilor de aici, care au dovedit că fac performanță chiar și în condiții vitrege, dar și la adresa oamenilor din Valea Jiului – consumatorii finali ai actului artistic al teatrului din Petroșani!
Reiterez ideea că administrația publică județeană are obligația să vegheze la bunul mers al activității, dar, din păcate, în ceea ce privește Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” dovedește exact contrariul, inclusiv prin diminuarea constantă a bugetului pentru producție artistică.
Îmi exprim încă o dată totala solidaritate cu echipa de actori a Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani și vreau să le transmit celor care conduc la această oră Consiliul Județean Hunedoara că arta și cultura nu ar trebui să reprezinte monedă de schimb pentru a plăti polițe politice!
Vocea actorilor nu poate fi îngenuncheată!”
*
Sursă: Facebook Tiberiu Iacob Ridzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *