Cum se vor acorda concediile medicale pentru persoanele aflate în carantină sau izolare

Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede noi reglementări referitoare la condiţiile şi modalitatea de acordare a certificatelor de concediu medical pentru carantină şi a indemnizaţiilor aferente acestor certificate.

“Astfel, în perioada situaţiei de urgenţă, persoanele asigurate cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină instituţionalizată sau într-o locaţie declarată de către persoana carantinată sau prin izolare, în urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină care se acordă pentru perioada şi pe baza documentelor prevăzute prin Ordin al ministrului sănătăţii, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice”, a anunţat, miercuri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, a fost  majorat  termenul  în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări de sănătate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate în perioada stării de urgenţă instituită în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Actul normativ aprobat miercuri de Guvern cuprinde reglementări importante şi în privinţa modului de eliberare al certificatelor de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav pentru persoanele în drept (părinţi, tutori).

Astfel, pentru eliberarea certificatelor de concediu medical care cuprind a 91-a zi, acordate pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, precum şi pentru copilul bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 16 ani, cum ar fi afecţiunile oncologice sau malformaţiile congenitale ale sistemului nervos, nu se mai solicită avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

De asemenea, pentru persoanele asigurate care însoţesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat certificatele de concediu medical se vor elibera de către casele de asigurări de sănătate.

“Eliminarea obligaţiei de a se prezenta în fiecare lună la medicul expert al asigurărilor sociale, pentru avizarea certificatului de concediu medical care se acordă, potrivit legii, după epuizarea perioadei de 90 de zile, precum şi acordarea certificatelor de concediu medical pentru perioada în care persoanele în drept au însoţit copilul la tratament în străinătate, conduc la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor bolnavi şi facilitează accesul la concedii medicale şi la indemnizaţiile aferente acestora  pentru însoţitori”, a mai precizat sursa citată.

Prevederile care reglementează  modul şi durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiază persoanele cu COVID-19 se stabilesc în normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât este necesar a avea în vedere toate situaţiile care sunt prevăzute în protocolul de tratament al infecţiei cu Covid-19, astfel încât indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale şi de forma de boală, orice persoana asigurată să poată beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Prin ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 502/417/2020 au fost modificate şi completate Normele  de aplicare referitoare la concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, iar Ordinul MS 414/2020 reglementează modul de instituire a măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă  de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu Covid-19.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *