Cum văd românii din Regatul Unit despărțirea de Uniunea Europeană

Regatul Unit s-a despărțit de Uniunea Europeană. Începe o perioadă de tranziție care va dura până la finalul acestui an. Românii din Regatul Unit se simt nesiguri. Pentru ei începe o perioadă plină de incertitudini.

Potrivit statisticilor, circa 470.000 de români trăiesc în Marea Britanie. Pentru unii acum începe perioada de tranziție spre necunoscut. În Regatul Unit se află și doi tineri din Valea Juiului. Aceștia se află acolo împreună cu familiile lor.

Florina, originară din Petroșani, spune cum este perceput Brexitul atât de români, cât și de englezi.

harta pro și contra Brexit

“Îmi amintesc că, până în momentul în care David Cameron nu a ieșit în fața telecamerelor pentru a-și anunța demisia, nu mi-am imaginat că se va ajunge la ieșirea Marii Britanii din UE. Înaintea ultimelor alegeri, pentru a reduce la tăcere tot mai multe voci care îi cereau să ofere publicului posibilitatea unui referendum, David Cameron a anunțat că, în cazul în care va câștiga alegerile, Marea Britanie va putea vota, în cadrul unui referendum național, dacă dorește să rămână membră UE sau nu. Cetățenilor europeni care trăiau deja în UK nu li s-a oferit dreptul la vot deoarece “nu ar reprezenta interesele Marii Britanii, ci mai degrabă a UE.”
În imagini, cu galben sunt reprezentate zonele unde majoritatea populației a votat pentru a rămâne în UE- 48%.  În albastru sunt reprezentate zonele unde majoritatea populației a votat pentru a părăsi UE- 52%. Ca urmare, acest rezultat al referendumului a dat naștere la nenumarate proteste din partea celor care considerau că Brexitul ar fi o catastrofă națională. Dar acestea nu au schimbat, din păcate, absolut nimic, deși nimeni nu știa, de fapt, cum va arata acest Brexit și care vor fi implicațiile sale. Vecina mea și-a arătat nemulțumirea cu privire la faptul că “ieșirea din UE nu se intâmplă destul de repede”. Bineințeles că am întrebat-o care sunt motivele pentru care a votat pentru Brexit. “De ce să contribuim la bugetul UE cu sute de milioane de euro pe săptămâna? Am putea, în schimb, să repartizăm acele fonduri catre NHS (Sistemul Național de Sănătate), care au o datorie de 2 miliarde de lire sterline către Stat.” Nu am mai zis nimic, pentru că mi-am dat seama imediat că este o victima a campaniei electorale violente pro Brexit, desfășurată de Nigel Farage și Boris Johnson. Acești indivizi cu trecut dubios și declarații rasiste (Johnson a fost dat afară din echipa de redacție a unui ziar faimos pentru falsificarea unei știri iar pe Farage îl reprezintă cel mai bine scenele penibile din ultima ședință UE) au reușit să influențeze mulți oameni care au crezut imediat minciunile lor. Poate că acești politicieni nedemni de statutul lor le-au oferit oamenilor doar un pretext pentru că ura existentă deja impotriva UE și a cetățenilor care vin să se stabilească aici să iasă la suprafață”, spune Florina, stabilită în Regatul Unit.

La referendumul organizat în anul 2016 au fost și mesajele Pro-Brexit. Acestea au avut un rol determinant, după cum arată acum Uniunea Europeană. Majoritatea englezilor au votat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mirajul unui trai mai bun i-a încântat pe englezi, cei care au schimbat cursul istoriei.

Florina face acum și o paralelă între zonele sărace ale Regatului Unit și Valea Jiului.

“Avem în imagini și un slogan Pro Brexit: Le trimitem UE 350 milioane de lire sterline pe săptămână. Să trimitem aceste fonduri NHS-ului, în schimb. Votati Leave (Părăsirea UE) Bineînțeles că vecina mea, din Țara Galilor, nu (vrea să) știe că UE mai și contribuie cu proiecte de dezvoltare, etc. Aproape de noi sunt niște zone foarte sărace ca urmare a închiderii unor mine și a unor oțelării, la fel ca în Valea Jiului, județul Hunedoara. UE a investit bani în proiecte de specializare a forței de muncă, dezvoltare a infrastructurii și turismului, etc. Ceea ce vrea să știe ea este: “cum vor reuși să îi trimită pe toți înapoi la ei în țară? Pe vremea mea nu era nici un imigrant în Țara Galilor”. Este foarte simpatică și îmi este dragă pentru cî o cunosc de câțiva ani. Dar adevărul este că vorbește în necunoștiință de cauză, așa cum a și votat. Ea și mulți alții.
Am colegi englezi din cadrul Primariei orașului Newport care, datorită nivelului ridicat de educație și gradului ridicat de responsabilitate la locul de muncă, realizează consecințele negative ale Brexitului. Când stau de vorbă cu ei îmi spun că se simt rusinați de faptul că Marea Britanie a exprimat un asemenea vot. Ar vrea să fi avut dreptul la cel de-al doilea referendum, pentru a vota din nou, dar de data aceasta în cunoștiință de cauză, adică știind clar implicațiile financiare ale Brexitului. Știind că este un caz fără precedent și că repercusiunile financiare ar putea fi dezastruoase pentru țară”, mai spune Florina.

În Regatul Unit deja au apărut o serie de probleme. Hunedoreanca stabilită în Marea Britanie spune că deja multe firme și-au încheiat activitatea.

“Au prieteni care dețin firme mici/mijlocii ce importă bunuri din UE și care știu deja că nu vor supreviețui Brexitului. Au totuși timp și beneficiază de ajutor din partea guvernului. Multe lanțuri de magazine au făcut deja restructurări majore, sau au intrat în lichidare. Există informații care contrazic total minciunile acelor politicieni, dar nimeni nu ascultă. Sau dacă ascultă, acum e prea tarziu. Imediat după vot, s-a demonstrat faptul că, de fapt, acele contribuții nu pot fi alocate NHS-ului. Boris Johnson a fost dat în judecată pentru “prezentare de informații false cu scopul de a induce publicul în eroare”. De fiecare dată când citesc acele știri îmi vine în minte o vorba pe care o auzim des in România: “numai la noi vezi așa ceva”. Ei, uite că nu este adevarat. Există și la case mai mari politicieni mincinoși ghidați de interese necunoscute care reprezintă partide politice din UK în UE și cărora trebuie să li se taie sunetul la microfon, pentru că spun lucruri lipsite de respect pentru oamenii pe care îi reprezintă și pentru toți cei prezenți (exact ca și parlamentarii români). Și totuși, ei au câștigat. Pentru că de cele mai multe ori, mincinoșii reușesc să păcălească”,  mai spune Florina.

Rudele rămase acasă se uită cu îngrijorare înspre ceea ce se petrece acum în Marea Britanie. Departe de copii cu un viitor spre necunoscut, distanțele par mai mari.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *