Da’ un manual de bună guvernare nu faceți, domnu’ Pop?

Nu sunt foarte iritat de retorica prost-crescută a ministrului Educației Liviu Marian Pop. Nu e mai rea decât cel mai bun discurs de-a lui Ceaușescu, și cu toate astea, iată!, nea Nicu a rămas, pentru (prea) mulți,  cel mai iubit fiu al poporului. Dar nu au toți șansa asta. Dacă prostia de partid și de stat cunoaște periodic restaurații,  vremurile s-au mai schimbat. Nu am cere cred prea mult dacă în poziția de ministru al profesorilor, studenților și elevilor dintr-o Românie europeană, am dori să vedem o competență mult superioară, începând, normal, chiar de la nivelul discursului public.

Din păcate, gafele verbale și de logică ale ministrului Pop sunt cele mai mignone antitalente ale sale. Sunt de notorietate derapajele morale ale domniei sale, mușamalizarea plagiatului lui Victor Ponta din primul său mandat la Educație fiind emblematic pentru a evalua apetitul spre onestitate al ministrului.

Dincolo de toate, însă, cel mai grav în cazul șefului de la Educație este că e pus pe treabă. Ministrul și-a găsit rapid calea: cea de arhanghel al manualului românesc. Cum de nu s-a gândit nimeni la asta până acum?! Ai o programă școlară stupidă și obeză? Dă-le manuale, nene! Meritocrația în desemnarea directorimii în școli e mereu absentă! MANUALE! Fondul clasei a devenit un fel de fond negru! Ia manualul, neamule! MANUALUL, leacul universal al ministrului Pop la analfabetismul funcțional pe care îl produce astăzi școala românească.

Prin grija ministrului Pop înainte de dirigenție, matematică, sau săritura la groapă, elevul român va avea pe ce pune mâna. Ai carte, ai parte! Nu ai cum să marchezi la coș dacă nu bagi un memo la lecția baschet din manual înainte de ora de sport. Dacă simte că e venit cu pluta la matematică, nu-i nici o problemă, elevul citește ”navigarea pe ape tulburi” din manualul de yachting. Manualul te ajută, manualul e prietenul tău, drag elev român. De acum și outdoor! Așa că bagă domnul Pop manuale din toate pozițiile pentru toate materiile văzute și nevăzute. Este în pregătire și bugetare editarea a peste 40 de manuale la materii dintre cele mai surprinzătoare cum ar fi ”softball” sau ”schibiatlon”.

Tocmai de aceea mă arăt neîncrezător privitor la ultimul scandal care bate la ușă. Ce faceeee! Începe școala și nu sunt manuale! Băi, sunteți nebuni! Nu cred! Nu se poate! Pur și simplu, e imposibil ca după toată această epidemie de manuale generată de ministrul Pop, elevii din clasele I și II să înceapă școala fără manuale pe bănci. Ar putea avea poate un manual-Pop de ”sanie” sau de ”haltere”, dar licitarea celor de matematică, caligrafie și Abecedarul este blocată de contestații și nu sunt șanse ca până la începerea anului școlar situația să se desțelenească.

Marele ministru al Educației, Spiru Haret spunea cândva că așa ”Cum arată școala azi așa va arăta țara mâine”. De circa 25 de ani școala românească nu arată prea bine. Și zău, domnule ministru, dacă tot aveți dumneavoastră o chichiță cu manualele, unul de bună guvernare nu vă trage ața să faceți?

Adrian SĂLĂGEAN

 

Sursa foto: flux24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *