Deva: Fonduri europene pentru modernizare

Autoritățile locale din Deva au o prioritate. Accesarea cât mai multor fonduri europene care să contribuie la creșterea gradului de confort în localitate. Banii europeni sunt puși la dispoziția României, însă autoritățile trebuie doar să scrie proiecte pentru a obține finanțare. Acest lucru l-au înțeles și cei din conducerea Primăriei municipiului Deva, care au reușit să atragă peste 2,5 milioane de euro fonduri europene nerambursabile.

“Am semnat, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, două noi contracte de finanțare pe fonduri europene, în valoare totală de 2.508.836 euro (aproximativ 11.641.000 lei) pentru două proiecte: Creșterea eficienței energetice la blocul B, Bulevardul Decebal, în valoare de 941.000 lei, finanțare nerambursabilă; Reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii la Colegiul Național Pedagogic Regina Maria (Școala Generală), în valoare de 10.700.000 lei, finanțare nerambursabilă”,  arată Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Proiectul Municipiului Deva „Creșterea eficienței energetice a blocului B – B-dul Decebal din Municipiul Deva” vizează izolarea termică a clădirii, înlocuirea tâmplăriei, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, înlocuirea lifturilor și instalarea de sisteme alternative de producerea energiei și înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile comune. Implementarea proiectului se va desfășura pe parcursul a 20 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 1.567.952,82 lei (336.586,13 euro) iar valoarea finanțării nerambursabile este de 940.771,69 lei(201.951,68 euro).  Cel de-al doilea proiect al municipiului Deva, și anume „Reabilitarea, modernizarea clădirilor şi echiparea infrastructurii educaţionale a Colegiului Naţional Pedagogic <<Regina Maria>> (şcoala generală)” vizează înlocuirea tâmplăriei existente, refacerea finisajelor interioare și exterioare, lucrări la instalațiile termice, electrice, sanitare și antiefracție, dotarea cu mobilier a școlii și a sălii de sport. De asemenea, prin intermediul acestui proiect se va reamenaja curtea exterioară a școlii prin realizarea de zone verzi, alei și  locuri de odihnă pentru elevi. Implementarea proiectului se va desfășura pe parcursul a 38 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 10.950.555,29 lei (2.350.711,68 euro) iar valoarea finanțării nerambursabile este de 10.688.592,57 lei (2.294.477,20 euro).

Peste cinci milioane de euro în câteva luni

De la începutul anului, primarul municipiului Deva a semnat șapte contracte cu finanțare nerambursabilă, bani atrași pentru dezvoltarea Devei, în sumă totală de 5.253.480 euro.

“Până la sfârșitul anului vom semna încă 12 contracte de finanțare nerambursabilă, pe fonduri europene, pentru orașul nostru! În sfârșit lucrurile se mișcă și Deva atrage banii europeni de care avem nevoie pentru o dezvoltare susținută a orașului!, mai susține edilul.

Astfel, municipalitatea de la Deva demarează lucrări de investiții fără a fi necesară contractarea unui credit pentru îndatorarea cetățenilor.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *