Durerea nu este iubire! STOP violenței împotriva femeilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte violenţa astfel: folosirea intenţiontă a forţei sau puterii, reală sau sub formă de ameninţări, împotriva propriei persoane, împotriva unei alte persoane sau împotriva unui grup sau comunităţi, care rezultă sau are o probabilitate ridicată de a rezulta în rănirea, moartea, afectarea psihologică, afectarea dezvoltării sau deprivare.

”Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor” a fost celebrată în 25 noiembrie în fiecare an începând cu anul 2000.

Scopul campaniei: Conştientizarea populaţiei privind violenţa asupra femeilor pentru: prevenirea şi stoparea acestui fenomen și îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor, în mod special, cât şi a întregii societăţi prin diverse acţiuni de informare, educare, consiliere, intervenţie, schimbare şi participare activă.

Sloganul campaniei:  STOP VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!

Obiectivele principale ale campaniei sunt transmiterea către populaţie a unui mesaj care afirmă că violenţa împotriva femeii este un comportament indezirabil, anomic şi deviant; promovarea unei legislaţii şi a unor practici legislative adecvate care să ofere protecţie victimelor violenţei în familie, abuzului sexual şi traficului; educarea întregii societăţi prin promovarea unor politici afirmative şi nondiscriminatorii pentru creşterea calităţii vieţii femeilor din România.

MESAJE CHEIE A CAMPANIEI

  • Violenţa împotriva femeilor este violarea drepturilor omului.
  • Violenţa împotriva femeilor are impact important în progresul multor domenii, ca eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, lupta pentru pace și securitate.
  • Violenţa împotriva femeilor continuă să fie o pandemie globală.
  • Violenţa împotriva femeilor şi fetelor nu este inevitabilă.
  • Prevenţia este posibilă şi esenţială.             (http://www.un.org/en/events/endviolenceday/)

Amploarea violenţei familiale constituie una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confruntă societăţile contemporane, inclusiv România!

Violența împotriva femeilor este orice act de violenţă fundamentat pe diferenţa de gen, care rezultă sau care poate rezulta într-o vătămare sau suferinţă fizică, sexuală sau psihologică a femeilor, inclusiv ameninţările cu asemenea acte, coerciţia sau privarea arbitrară de libertăţi, indiferent dacă acestea apar în viaţa publică sau privată.  /a patra Conferinţă Mondială asupra problemelor femeilor, Beijing, China, 4-15 sept. 1995 /

Violenţa asupra copilului reprezintă forme de rele tratamente produse de către părinţi sau de orice altă persoană aflată în poziţie de răspundere, putere ori în relaţie de încredere cu copilul, care produc vătămare actuală sau potenţială asupra sănătăţii acestuia şi îi pun în pericol viaţa, dezvoltarea, demnitatea şi moralitatea.

Principalele forme de violenţă asupra copilului sunt: abuzul, neglijarea, exploatarea şi traficul de copii.

La nivel mondial violenţa în familie este o problemă politică şi publică gravă.În ţările din Europa, 1/5 dintre femei au fost cel puţin o dată în viaţă subiectul violenţei fizice.

In România:

  • 30% dintre femei spun că au fost afectate de violenţa fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă după vârsta de 15 ani;
  • 24% dintre femei au suferit violenţă din partea partenerului;
  • 14% dintre femei au suferit violenţă din partea unei alte persoane decât partenerul. 24% dintre femei spun că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani;
  • violenţa psihologică afectează între 30 şi 39% dintre femei;

6% dintre femei au suferit violenţă sexuală din partea partenerului sau a unei alte persoane, în 97% dintre cazurile de violenţă sexuală agresorul fiind bărbat.

Consecinţele violenţei în familie asupra sănătăţii victimelor, dar şi asupra demnităţii umane aduc prejudicii grave generaţiilor viitoare.

Date statistice oferite de catre D.G.A.S.P.C. Hunedoara privind victimele violenţei în familie la nivelul județului Hunedoara:

ANUL    2013     2014    2015    2016       2017 2018 (până) la 30.09.
Victime femei care  au solicitat servicii sociale DGASPC       9           5      11      10        6        5
Victime copii –cazuri confirmate     18       207     256     192     183     129

NIMENI NU ARE DREPTUL SĂ ABUZEZE DE TINE FIZIC, SEXUAL SAU EMOŢIONAL

Violenţa este arma celor slabi. – Mahatma Ghandi

Violenţa este replica incultului. – Alan Brien

Violenţa este ultimul refugiu al incompetenţei. – Isaac Asimov

Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara, celebrează campania Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor”, în data de 23.11.2018, ora 12ºº la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara  unde se va face prezentare ppt.si  se vor distribui materiale de informare-educare-comunicare (I.E.C)

De asemenea, se va prezenta și campania:

  • „Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA – 1 decembrie 2018

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră activ – veniţi cu noi!

 

DIRECTOR EXECUTIV DEL.,                                                        MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P.,

Ec.Monica Cinda                                                                              Dr.Cecilia Birău

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *