EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE. Lecție de anatomie pe înțelesul tuturor

Mai mulți elevi, cu vârste între 13–18 ani, de la Liceul Tehnologic „Transilvania” și Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, au participat, miercuri, 28 septembrie 2022, la Centrul de Inovare și Imaginație Civică Deva, la o „lecţie” inedită de anatomie, susţinută de reprezentanţi ai Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva şi Direcţia de Asistenţă Socială Deva.

 

Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Contracepției, marcată la începutul săptămânii şi s-a bucurat inclusiv de prezența unui psiholog școlar, a unui reprezentant al Asociației F.I.B.O.O. (Fapte și Idei Bune Oriunde, Oricând) și – surprinzător – de prezenţa unui părinte, mama unei eleve de liceu.

Principalul subiect de discuție a fost educația sexuală – metode contraceptive, igiena și prevenirea îmbolnăvirilor sistemului reproducător, infecții cu transmitere sexuală, importanța vizitelor la ginecolog, riscurile unei sarcini timpurii, dar și vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) – recomandată înainte de debutul vieții sexuale, cu atât mai mult cu cât infecția cu HPV determină, anual, peste 3.000 de noi cazuri de cancer de col uterin și 500 de cazuri de alte tipuri de cancer.

Timp de 90 de minute, elevii au aflat informații extrem de utile pentru dezvoltarea lor. Reprezentantul DSP Hunedoara, dr. Daniela Roșca, i-a invitat la o lecție de anatomie pe înțelesul tuturor – pornind de la idea că educația pentru sănătate este esențială pentru asigurarea stării de bine.

Specialistul a vorbit deschis despre subiecte pe care orice părinte ar trebui să le discute cu copilul lui, astfel încât fiecare adolescent să poată decide corect ce este mai bun pentru el și să cunoască drepturile pe care le are în relațiile cu ceilalți.

DSP Hunedoara și DAS Deva vor organiza periodic astfel de acțiuni, nu doar în rândul adolescenților, ci și al altor categorii vulnerabile – pentru că sănătatea înseamnă bunăstare personală, dar și bunăstare socială!

 

Direcția de Asistență Socială Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.