„Efectul Gloria”, surprins de un fotograf din Brad

„E ceva minunat, ce nu vezi în fiecare zi! E de dorit să îl vezi măcar o dată în viaţă, pentru că e ceva de vis. Mai ales acum când începe sezonul ceţurilor”, spune Marius Turc, fotograful care a surprins acest fenomen destul de rar, la urcarea către Vârful Moldoveanu.

Brădeanul spune că, împreună cu mai mulţi prieteni, a decis să cucerească cel mai înalt vârf al României: „Eu sunt obişnuit cu muntele, ştiam că va fi greu, dar nu mă aşteptam să fie atât de lungă ascensiunea”, mărturiseşte el. Brădeanul este cunoscut pentru pasiunea sa pentru fotografie, dar şi pentru iubirea sa pentru munte. Indiferent de anotimp sau condiţiile meteo, Marius Turc este dispus să ia la pas cărările muntelui. Cu ajutorul aparatelor foto, le arată prietenilor de pe reţelele de socializare minunăţiile întâlnite pe traseu.

Asta s-a întâmplat şi acum: „Hai să continuăm povestea noastră din Făgăraş!”, notează pe pagina sa de facebook şi continuă: „Traseul de creastă continuă din Şaua Podragu către ţinta noastră Viştea-Moldoveanu. Trecem pe lângă vârfuri semeţe, pe care le şi admirăm în drumul nostru: Târâta, Podul Giurgiului, Corabia, Ucea Mare, Ucişoara şi ajungem, în sfârşit, la trapezul României – Viştea Moldoveanu.

Dar, până acolo, am găsit în drumul nostru o mulţime de frumuseţi, frumuseţi care au culminat înainte de urcarea către Viştea cu Gloria. Minunăţia de fenomen pe care de mult l-am aşteptat să apară în viaţa mea.” Fotografiile postate de pe acest traseu sunt însoţite de mici comentari : „E din ce în ce mai spectaculos”, „Norii înaintează cu viteză”, „Hai să înceapă nebunia”, „Tărâmul viselor”, „Fără cuvinte”, „Pfff… şi apare minunea”, scrie la prima fotografie cu Efectul Gloria. A doua zi, fotograful îşi mai împlinea un vis şi ajungea pe Vârful Moldoveanu: „Şi, când ajungi aici, uiţi de toate!”

Marius Turc locuieşte în Brad, aşa că iubirea sa pentru Munţii Apuseni este „de când lumea”, dar fiecare munte i-a oferit surprize de neuitat: „Din pricina felului în care se formează, Efectul Gloria este greu de văzut în Apuseni, dar eu l-am surprins un pic, în Oslea, când am ridicat drona, iar acum în Făgăraş, în toată splendoarea lui.

Ca să reuşeşti să admiri fenomenul este nevoie de condiţii meteo speciale: trebuie să fie ceaţă, să ai soarele în spate, iar distanţa între tine şi valul de ceaţă să fie destul de mare. Şi foarte important, să fii pe creastă, deasupra tuturor!”

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *