EFECTUL PRĂPASTIE: Senatorul de Hunedoara Lucica Dina Muntean a demisionat din PNL

Cred că e momentul să mai ieșim din zona discursurilor mămoase, confortabile, când e vorba de politică în campanie, mai ales atunci când lucrurile o iau razna. La tema de astăzi, oricum am întoarce lucrurile, de prăpastie e vorba: între Vetuța Stănescu (& Călin Marian) și PNL Hunedoara pare că se lărgește ditamai hăul, un hău în care nici praful de care se alege așa politică nu se mai vede.

 

Am crezut că, odată cu apropierea și pornirea campaniei electorale, unor politicieni, chiar dacă nu le va veni mintea la cap, măcar se vor abține în a prăpădi sau gafa în continuare. Nu-i așa.

Vă amintiți? Un senator și șase primari puternici au părăsit PNL-ul Hunedoara condus de Vetuța Stănescu (și partidul) nu cu mult timp înainte de alegeri. Zilele acestea, al doilea senator de Hunedoara, Lucica Dina Muntean, și-a anunțat demisia din PNL, necăjită pe șicanele pe care i le-ar fi făcut conducerea organizației hunedorene. În fapt, toți demisionarii din organizația condusă de Vetuța Stănescu reclamă același lucru: presiuni, învârteli și șicane făcute de conducerea organizației. Dar nu numai ei spun acest lucru, ci mulți alți peneliști hunedoreni – pentru că am vrut să aflăm dacă e sau nu întâmplător ce se întâmplă -, care preferă, totuși, să rămână anonimi și să-și roadă unghiile și vorbele pe la colțuri, în preajma carnetului de partid.

Așadar, aici nu mai e vorba de vreun lacom primar sau o supărare de alcov sau berărie: e vorba de oameni serioși, care au părăsit organizația, unii după decenii de muncă acolo, din același motiv: au fost obligați de atitudinea conducerii PNL Hunedoara.

Un serios liberal hunedorean îmi spunea, într-o discuție privată (de aceea nu îi voi da numele), că, dacă ar fi fost lider al PNL Hunedoara în ultima vreme, ar fi petrecut fiecare clipă lângă fiecare demisionar, încercând să afle care e necazul și insistând să îl întoarcă înapoi la PNL: „nu poți pierde astfel de oameni, cu care ai muncit zeci de ani, așa…”. În realitatea zilelor noastre, președintele Vetuța Stănescu nu a dat niciun bănuț pe cei care au plecat, nu a considerat că are vreo vină, ci a subliniat, incredibil, repetat, că nimeni nu e de neînlocuit și că PNL Hunedoara stă mai bine așa, fără cei care au părăsit partidul după decenii în care au muncit inclusiv pentru poziția pe care o are astăzi și cea care pare că nu dă doi bani pe ei!

Revenind la demisia momentului, Lucica Dina Muntean, senatorul care a părăsit, sub presiune, acum, în plină campanie, organizația condusă de Vetuța Stănescu, nu e doar o pierdere de moment, o mică eroare de mecanism politic, ci este o pierdere „de manual”, care demonstrează eșecul unui management politic. Lucica Dina Muntean a fost, pentru PNL Hunedoara, dar și pentru PNL-ul mare, o truditoare, o femeie serioasă și un profesionist căruia nu i s-a reproșat nimic (până mai ieri, când nu a picat bine la lingurica șefilor, pentru că s-a revoltat). Senatorul Lucica Dina Muntean este un exemplu bun de truditor hunedorean în Parlamentul României: a participat la aproape 120 de inițiative legislative, multe dintre ele devenite legi. A susținut în Parlamentul României interesele hunedorenilor, cu aplicație specială pe zona ei de proveniență, Valea Jiului: în fapt, a fost singurul parlamentar liberal din Valea Jiului în această legislatură. În plus, e o profesionistă respectată integral în comunitatea din care face parte, un om respectat.

Pentru noi, care urmărim zilnic lucrurile astea, este evident: nu a fost susținută firesc de conducerea PNL Hunedoara, acolo unde cineva pare că nu a avut interes să o promoveze, probabil pentru că era pe lista de închidere, de dispensare. Iar asta e ușor de verificat urmărind materialele de promovare politică publicate de organizație și conducătorii ei în ultimii ani.

În astfel de condiții, cum să consideri că nu e o pierdere dură și însemnată pentru PNL Hunedoara? Cum să nu iei în calcul – știind aceste lucruri, inclusiv probitatea morală dovedită de fostul senator liberal, munca ei și respectul electoratului ei – ceva mizerii politice de culise în spatele acestui eveniment?

Să mai punctăm și un deschis sprijin public pentru Lucica Dina Muntean al Mariei Czane, fosta președintă aleasă a Organizației Femeilor Liberale din județul Hunedoara, care, ne amintim, a demisionat (a fost nevoită să demisioneze?) din această poziție pe care o câștigase prin vot?…

Să mai punctăm un Mircia Muntean, adus de Vetuța Stănescu cu sila în fruntea organizației de la Hunedoara și în PNL Hunedoara, printr-o combinație de la București, un Mircia Muntean care, incredibil, deși a redevenit penelist după ani de umblat hai-hui prin toate partidele și „înjurat” PNL-ul, în loc să-l sprijine pe principalul candidat la primărie al PNL Hunedoara, Florin Oancea, la Deva, prin declarații îl dă de pământ și, prin atitudine, stă mereu departe de el, fără să-l susțină, măcar simbolic, măcar ca recunoștință că are încă o casă politică și o pită pe care i-au dat-o liberalii și când era în afară?

Parcă prea multe lucruri sunt silite în politica asta girată de Vetuța Stănescu, parcă prea mulți oameni buni puși pe fugă, parcă pare prea mare înghesuială de minciuni și decizii de șef care și-a trecut partidul/ organizația pe nume propriu…

Dar și foarte multă tăcere, iar asta e și mai ciudat. Nimeni, dintre cei care au rămas în construcția asta cu mișcări de epavă, nu spune nimic, nimeni nu se revoltă, chiar dacă este evident că nu e nimic bun în toată povestea asta.

Și dacă, cum ne tot spun unii și alții, Vetuța Stănescu, cu stâlpii ei de susținere de la vârf, nu înseamnă întregul PNL Hunedoara, unde e PNL Hunedoara? E o întrebare legitimă pe care, de mai multă vreme, nu și-o pun doar liberalii.

Dar ne oprim aici.

Am considerat că acest discurs este necesar, pentru că această cădere liberală în județul Hunedoara nu face bine nimănui, ci lasă un gol periculos într-o democrație care ar trebui să funcționeze, pentru a fi de folos cetățenilor. Cine are minte să priceapă, pricepe.

 

Vom lăsa aici, în final, un fragment din mesajul de despărțire al senatorului de Hunedoara Lucica Dina Muntean, pentru a lumina cumva și discursul nostru de mai sus. Evident, sub nume colectiv, PNL Hunedoara „a luat act cu surprindere” și neagă, difuz, cele spuse de senator – dar asta s-a mai întâmplat de vreo șapte ori în ultima vreme.

(poziția PNL Hunedoara referitoare la demisia senatorului Lucica Dina Muntean o puteți găsi pe pagina organizației: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064895102493)

 

„𝐀𝐦 𝐝𝐞𝐦𝐢𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚𝐥!

După anunțul primarului Tiberiu Iacob Ridzi că va candida pentru un nou mandat din partea PSD, deși am comunicat presei că eu rămân la PNL, nimeni din conducerea județeană nu a fost interesat de decizia mea. Dimpotrivă!

În mod inexplicabil, consiliera mea, care este membră PNL a fost exclusă din grupul celor care postează pe Facebook de la Deva, iar postările mele nu au mai fost preluate și promovate la nivel de județ, așa cum ar fi fost firesc.

Și mai mult decât atât, anumiți membri PNL Petroșani mi-au transmis că se ia în calcul excluderea mea din partid.

În urma unei discuții purtate pe această temă cu doamna Vetuța Stănescu, președinta PNL Hunedoara, domnia sa mi-a spus că nu este responsabilă de ceea ce fac unii membri ai partidului pe care îl conduce.

Drept pentru care atacurile au continuat. Zilele trecute, pe pagina de Facebook a unei colege de partid a fost preluată una dintre postările mele, cu mențiunea că va trebui să ne lămurim dacă mai fac parte din acest partid.

Aceste semnale mi-au arătat foarte clar că am devenit un personaj incomod, iar derapajele colegilor mei de partid aveau un scop prestabilit, de care conducerea partidului nu era străină. Dacă nu ar fi fost așa, probabil aș fi primit programul activităților și în felul acesta singurul senator pe care îl mai are această formațiune politică, ar fi putut să participe, atât la întâlnirile și consultările care au avut loc pentru desemnarea candidaților de la primăriile din Valea Jiului, cât și la evenimentele de lansare ale acestora.

Dar pentru că, în ciuda deciziei primite de la doamna președintă a PNL Hunedoara, prin care se stabilise că eu răspund de Valea Jiului și de Bănița, acest lucru nu s-a întâmplat, mi se pare corect să mă întreb: oare de ce?

Deși eu nu fac parte din categoria celor care se victimizează și am dovedit mereu că am curajul să lupt pentru dreptate și adevăr, ca urmare a acestor comportamente reprobabile, m-am văzut obligată să aleg! Și astăzi am ales să demisionez din Partidul Național Liberal, după 12 ani de activitate politică, întâi ca și consilier local, apoi viceprimar, iar în prezent senator.

Îmi voi continua activitatea ca senator dezafiliat, știind că îmi pot duce la bun sfârșit proiectele începute, cu sprijinul colegilor din Parlamentul României, care mă respectă și îmi apreciază onestitatea, munca susținută și dorința de a face bine oamenilor. (…)

Senator de Hunedoara, Lucica Dina Muntean”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *