Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. O epocă a marilor principii intră definitiv în istorie

Trecerea respectatei și iubitei regine a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Elisabeta a II-a, la cele veșnice, dincolo de tristețea resimțită în întreaga lume, reprezintă, într-un fel, și închiderea unui ciclu istoric, încheierea unei epoci pe care aș numi-o „a marilor principii”. Se închide, astfel, epoca ce a dat lumii modele de lideri care și-au dăruit viața națiunii pe care au condus-o.

Arhivă, de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, Londra, 2 iunie 1953.Credit: Associated Press via New York Times

Emblematică pentru ideea conducătorului dedicat trup și suflet și în relație profundă cu națiunea pe care o servește, Elisabeta a II-a a condus monarhia britanică șapte decenii care au corespuns cu cea mai tumultoasă perioadă din istoria modernă a lumii. Regina Elisabeta a II-a a girat, cu un caracter demn și ferm, dar și umanitate exemplară, lumina densă a unei nații mărețe și respectabile. A trecut prin furtunile istoriei cu fruntea sus, păzind, cu puterea întregii vieți, o relație unică în Europa modernă între monarhie și popor.

Chiar dacă lumea s-a schimbat radical – și Regatul Unit în ton cu ea -, monarhia britanică reprezentată de Elisabeta a II-a a păstrat, îndârjită, mari principii politice  ale căror esențe, iată, se pierd în marea piață a demagogiei zilei de astăzi.

Buna regină Elisabeta a II-a ne-a părăsit și, odată cu ea, un simbol al iubirii conducătorului față de națiunea sa, dar și al respectului națiunii față de un măreț conducător.

Regele Charles al III-lea a preluat drumul reginei și este dintr-un bun aluat, așa cum îl știm, astfel încât credem că va încerca să păstreze, odată cu respectabila monarhie britanică, cât mai poate fi păstrat dintr-o epocă a marilor principii.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

Credit: New York Times, fotograf Toby Melville

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *