RĂZBOIUL ESTE DESPRE OAMENI. O dramă umanitară declanșată de cinismul politicienilor

În timp ce poporul ucrainean este distrus de o inacceptabilă dramă umanitară declanșată de agresiunea Rusiei, politicienii din toate țările și taberele stau la povești bine hrăniți, bine plătiți, bine protejați, departe de furia războiului. Cu cinismul specific acestei meserii devenită ignobilă, Vladimir Putin, Biden, Macron, Zelenski, Olaf Scholtz, Boris Johnson sau chiar cvasi-inutilul nostru Iohannis bat apa-n piuă despre politică și subtilități geostrategice, susțin sau condamnă acte politice, în condițiile în care, în lumea reală, oamenii mor, orașele sunt cotropite, mii de oameni și-au părăsit casele și au pornit în pribegie fără viitor iar economia lumii se prăbușește tot în capul amărâților.

Războiul din Ucraina are la bază incompetența politicienilor și cinismul conducerii Rusiei. A pune întreaga responsabilitate într-o singură tabără este, desigur, inexact. Evident, responsabilitatea pentru distrugere și moarte intră în sarcina lui Putin și a conducerii Rusiei. Dar responsabilitatea pentru faptul că s-a ajuns la momentul în care Putin și-a permis să sfideze întreaga lume și să calce cu bocancii războiului un popor incapabil de apărare este mult mai largă și cuprinde cam tot ce numim generic Occident și NATO. Bâlbâieli, jumătăți de măsură, combinații golănești, pe interese individuale, în spatele ușilor închise, toate acestea, în care au fost implicate conducerile din SUA, Franța, Germania și altele, au dat „scuipat în furcă”, așa cum spun românii, lui Vladimir Putin. Iar acum asistăm neputincioși la o dramă umanitară cumplită care va dura mult și va face mii de victime. Iar viața va fi mai rea pentru toată lumea.

Departe de birourile luxoase ale politicienilor, în lumea reală, oamenii mor, orașele sunt cotropite, mii de oameni și-au părăsit casele și au pornit în pribegie fără viitor iar economia lumii se prăbușește tot în capul amărâților. Dar societatea reacționează de parcă ar fi un joc politic pe care ar trebui să îl explicăm, ca la orele de educație civică. De parcă această nenorocire ar fi o glumă cu politicieni.

Inclusiv societatea românească, viciată adânc de politicianism și cinism de turmă, de incultură și violență colectivă, este prinsă în dispute năucitoare despre rațiuni politice partizane care să explice războiul din Ucraina. Vai nouă și minții noastre bolnave și ferească-ne Dumnezeu să fim în pielea ucrainenilor în aceste zile cumplite!

Pentru că războiul, oameni buni, nu e despre cine are dreptate – NATO, Ucraina, Putin sau Țața Leana din Covrigați. RĂZBOIUL ESTE CU ȘI DESPRE OAMENI!

Războiul înseamnă, în esență și realitate, distrugerea de vieți omenești, mutilarea minților și sufletelor, schilodirea unor popoare… Nesiguranță, frică, moarte: asta înseamnă războiul, nu obrajii bine hrăniți ai politicienilor și interesele mizerabile ale unor puteri înecate în lăcomie și dispreț față de umanitate.

Așadar, când mai vorbim despre războiul ticălos declanșat de Rusia în Ucraina, să vorbim mai degrabă despre oameni, despre drama lor, nu despre politicieni.

Credit foto: The Mirror

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *