Energia produsă pe bază de cărbune s-a redus cu 25%

Energia produsă pe bază de cărbune s-a redus cu 25%, în doar trei ani. Cel puțin asta reiese dintr-o analiză realizată la nivelul Ministerului Energiei.

“În ceea ce priveşte structura mixului energetic, este relevantă o analiză făcută de Ministerul Energiei pe câţiva ani: 2015, 2016, 2017 şi 2018. Potrivit acesteia, dacă în 2015, cărbunele avea cea mai ridicată pondere, de 28%, fiind urmat de energia hidro – 25%, în 2018, ponderea cărbunelui s-a redus la 25%, locul fruntaş fiind ocupat de energia hidro, cu 27%, în timp ce ponderea energiei nucleare a rămas constantă pe parcursul celor patru ani, la 18%. Analiza mai arată că Româ­nia are, într-adevăr, un mix energetic echilibrat, pe care ne dorim să îl menţinem pentru a păstra securitatea energetică, atât în ţară, cât şi în regiune (în ultimele trei ierni, în condiţii de stres meteorologic, România a fost, de fiecare dată, factor de echilibru, fiind exportator net de energie)”, a declarat Doru Vișan, potrivit bursa.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei mai precizează că “de aici rezultă şi dependenţa de climă a energiilor regenerabile şi a celei hidro, precum şi tendinţa de scădere a ponderii cărbunelui (dar nu semnificativ), respectiv de preluare a ponderii acestuia de hidrocarburi”.

Oficialii din ministerul de resort recunosc faptul că sistemul energetic se confruntă cu lipsuri acute.

“Ajungând şi la provocările sistemului energetic de la noi, acestea sunt reprezentate de: lipsa investiţiilor, în special în zona de generare, în unităţi noi pe gaze naturale şi în unităţi eficiente de stocare a energiei electrice; structura de monocombustibil a sectorului de producţie, cu impact major asupra companiilor cu preţul marginal cel mai mare, respectiv cele pe cărbune (aceasta este cea mai mare carenţă pe care o are sistemul energetic din România – este o structură unicat, nu avem companii care să funcţioneze cu mai multe tipuri de resurse, iar cărbunele este cel mai afectat, întrucât are cel mai mare preţ marginal şi tendinţa pieţei este să se ducă spre acesta); existenţa unor reglementări încă nearmonizate între sectorul gazeifer şi sectorul de producere a energiei electrice; necesitatea unor îmbunătăţiri la nivelul legis­laţiei primare şi secundare, în vederea eficientizării funcţionării pieţei de energie; necesitatea realizării de noi investiţii în domeniul distribuţiei de energie electrică”,  a mai preciazat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Potrivit secretarului de stat, cărbunele rămâne baza sistemului energetic național. Această resursă “controversată” scoate România din beznă.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.