Europarlamentarul Siegfried Mureşan a adresat o interpelare Comisiei Europene privind situaţia Combinatului ArcelorMittal Galaţi

Europarlamentarul a afirmat că a depus, joi, o interpelare oficială, în procedură de urgenţă Comisiei Europene, în care a cerut lămuriri privind modul în care va fi monitorizată situaţia Combinatului ArceloMittal Galaţi. ”Comisia Europeană spune că nu va permite vânzarea unei companii care are de gând să reducă activitatea şi eu vreau să ştiu cum se va implica Comisia Europeană şi cum se asigură de acest lucru. Întrebarea pe care am pus-o este care sunt mijloacele aflate la dispoziţia Comisiei Europene pentru a evita o eventuală restructurare care să genereze pierderea de locuri de muncă sau chiar o închidere sub un nou proprietar”, a spus Siegfried Mureşan.

El a adăugat că, în plus, Comisia Europeană poate reveni asupra autorizaţiei date ArcelorMittal de a cumpăra Combinatul din Italia, dacă angajamentele luate de companie sunt încălcate. ”A doua întrebare adresată este cum va garanta Comisia Europeană că angajamentele ArcelorMittal de a oferi stimuli financiari vor fi respectaţi, căci ArcelorMittal şi-a luat angajamente financiare în sensul investirii în dezvoltarea capacităţii de producţie. Ce angajamente şi-a luat ArcelorMittal? Cum se asigură Comisia că aceste angajamente sunt respectate şi dacă s-a determinat necesarul investiţiilor din cadrul combinatului. Ce cifră există pe masa?”, a mai spus europarlamentarul.

El a adăugat că în maximum trei săptămâni Comisia Europeană va trebui să răspundă acestor întrebări.

Totodată, europarlamentarul a spus că există motive de îngrijorare în privinţa păstrării locurilor de muncă şi a capacităţii de producţie de la combinat, în condiţiile în care până acum nu a primit de la premierului României niciun răspuns la o interpelare pe care i-a adresat-o în privinţa situaţiei Combinatului, în sensul dacă a demarat un dialog cu reprezentanţii ArcelorMittal şi dacă există un plan strategic pentru păstrarea locurilor de muncă. ”Avem motive să fim îngrijoraţi de lipsa de răspuns  premierului; indică o lipsă de acţiune a Guvernului”, a mai spus Siergfried Mureşan.

Compania ArcelorMittal a anunţat recent că a primit aprobarea Comisiei Europene de a achiziţiona Combinatul Ilva din Italia, în urma angajamentului companiei de a pune la vânzare, în contrapondere, mai multe unităţi de producţie din Europa, între care şi Combinatul de la Galaţi.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *