Europarlamentarul Siegfried Mureşan: Foarte slabă prestaţia ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în Parlamentul European

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a avut o prestaţie foarte slabă în Parlamentul European, ratând toate şansele de a lua o poziţie publică în avantajul României pe dosare extrem de importante precum Fondul Monetar European, capacitatea bugetară a zonei euro şi Funcţia Europeană de Stabilitate a Investiţiilor. „Aceste lucruri fac diferenţa între un ministru puternic, care foloseşte preşedinţia ECOFIN pentru a ajunge la un consens european şi pentru a aduce în faţă priorităţile propriei ţări şi un ministru care citeşte de pe foaie şi se limitează doar la a spune că vom trăi şi vom vedea”m conchide el.

„Foarte slabă prestaţia din această seară a ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în Parlamentul European. Să vă explic de ce! În calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) ale UE, ministrul Teodorovici a venit în seara asta în faţa noastră, a membrilor Comisiei afaceri economice şi monetare (ECON) din Parlamentul European, pentru a prezenta priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN pentru următoarele 6 luni. A „reuşit”, în schimb, în primul rând, să rateze toate şansele de a lua o poziţie publică în avantajul României pe dosare extrem de importante precum Fondul Monetar European, capacitatea bugetară a zonei euro şi Funcţia Europeană de Stabilitate a Investiţiilor. L-am întrebat chiar eu despre cum vede Preşedinţia română aceste dosare tocmai pentru a-i da oportunitatea să vorbească despre ceea ce e important pentru România şi să pună ţara noastră în centrul atenţiei. A ratat această oportunitate. S-a limitat la răspunsuri vagi fără consistenţă şi relevanţă politică”, scrie Mureşan pe Facebook.

El mai susţine că ministrul a generat confuzie în rândul colegilor de comisie.

„La întrebarea mea privind poziţia Guvernului României pe dosarul referitor la Fondul Monetar European, Teodorovici a dat un răspuns vag, dar care arăta o contradicţie cu poziţia Comisiei Europene, instituţia care a propus dosarul. Când un alt coleg din Parlament l-a rugat să ia o poziţie politică şi să clarifice dacă poziţia Guvernului României şi a Preşedinţiei române a Consiliului diferă de cea a Comisiei, a evitat răspunsul. Nici nu şi-a dat seama de contradicţia dintre generalităţile lui şi poziţia Comisiei”, susţine europarlamentarul..

Conform lui Siegfried Mureşan, ministrul Finanţelor a generat confuzie totală în rândul colegilor din Parlamentul European vorbind de mai multe dosare pe care doreşte să ajungă la un acord în timpul preşedinţiei române a ECOFIN, printre care Pachetul privind finanţarea sustenabilă şi Pachetul privind distribuţia transfrontalieră a fondurilor de investiţii. Or, în programul oficial al Preşedinţiei române a ECOFIN, apărea un singur dosar de finalizat, propunerea Comisiei Europene privind accizele.

„Acest lucru creează confuzie în rândul negociatorilor din Parlamentul European pe acele dosare. Aceşti negociatori trebuie să lucreze cu reprezentanţii ECOFIN şi cu Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord. Ei bine, ei primesc, de la o săptămână la alta, informaţii contradictorii privind priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN. Văzând această confuzie, l-am întrebat chiar eu dacă priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN sunt cele din programul redactat la începutul preşedinţiei sau cele prezentate în această seară. Mi-a răspuns că rămâne de văzut”, relatează Mureşan.

În opinia sa, „aceste lucruri fac diferenţa între un ministru puternic, care foloseşte preşedinţia ECOFIN pentru a ajunge la un consens european şi pentru a aduce în faţă priorităţile propriei ţări şi un ministru care citeşte de pe foaie şi se limitează doar la a spune că vom trăi şi vom vedea”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.