Evaluarea anuală a efectivelor pentru speciile de carnivore în vederea pregătirii cotelor/derogărilor de vânătoare strict protejate în judeţul Hunedoara

Anual, în perioada martie-mai, APM Hunedoara evaluează efectivele de carnivore în vederea pregătirii cotelor/derogărilor de vânătoare pentru speciile de interes cinegetic/specii strict protejate şi le transmite Ministerului Mediului.

Această activitate este transparentă şi se face cu participarea tuturor factorilor interesaţi (APM, gestionari de fonduri cinegetice, ONG-uri, etc). În acest sens, toate persoanele sau entităţile interesate pot consulta calendarul postat pe site-ul APM Hunedoara:http://apmhd.anpm.ro/Biodiversitate/Informaţii biodiversitate/Evaluări carnivore.

În judeţul Hunedoara există 30 gestionari de fonduri de vânătoare care administrează cele 70 de fonduri cinegetice.

În anul 2017 APM Hunedoara a emis 15 autorizaţii de mediu pentru cote de vânătoare pentru specii de interes cinegetic şi 3 autorizaţii de mediu pentru derogări la specii strict protejate pentru: castor-derogare în scop ştiinţific, capturare-relocare lilieci, urs-pagube pe fondul cinegetic 54.

Evaluarea efectivelor de carnivore în vederea pregătirii cotelor/derogărilor de vânătoare pentru speciile de interes cinegetic/specii strict protejate este o activitate controversata, astfel încât unele asociaţii consideră că cotele şi derogările de vânătoare sunt insuficiente, iar ONG-urile contestă vânătoarea şi o consideră ca fiind un atac la biodiversitate.

Speciile de interes cinegetic pentru care se alocă cote de vânătoare sunt: mistreţ, iepure, vulpe, căprior, fazan, cerb, etc.

Speciile strict protejate pentru care se acordă derogări sunt: urs, lup, râs, pisică sălbatică.

În anul 2017, reprezentanţii APM Hunedoara au participat la 36 de Comisii pentru constatarea şi evaluarea pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic la culturi agricole, silvice sau animalelor domestice, convocate de UAT-uri ca urmare a reclamaţiilor depuse de cetăţeni.

 

 Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara – Compartiment Relaţii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *