Klaus Iohannis, despre încheierea MCV, aderarea la spațiu Schengen și la OCDE, în cadrul evenimentului de bilanț al DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu prilejul bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că fiecare pas realizat în combaterea corupţiei la toate nivelurile ne aduce mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la OCDE. Şeful statului a arătat că lupta împotriva corupţiei a fost şi rămâne un obiectiv al mandatelor sale şi a menţionat că în această perioadă complicată, avem nevoie mai mult ca oricând de un stat funcţional, în care autorităţile colaborează în spiritul loialităţii constituţionale, de politicieni şi funcţionari publici oneşti.

„Lupta împotriva corupţiei este sinonimă cu lupta pentru societatea mai bună pe care ne-o dorim. Ea nu trebuie să fie apanajul exclusiv al unei instituţii, ci un angajament comun al tuturor factorilor decizionali. În acest efort comun, acţiunea instituţiei dumneavoastră este una crucială pentru modernizarea statului şi pentru prevenirea şi înlăturarea conduitelor care riscă să îi încetinească sau chiar să îi blocheze dezvoltarea”, a spus preşedintele în discursul susţinut în cadrul evenimentului de bilanţ al DNA.

Klaus Iohannis a menţionat că, prin rezultatele sale, prin efortul susţinut al procurorilor şi al întregului personal din cadrul DNA, instituţia a ajuns un reper în regiune şi în Europa.

„Rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare au evidenţiat de fiecare dată progresul gradual realizat în domeniu, dar şi neajunsurile sau obiectivele a căror îndeplinire stagna. Sunt convins că fără contribuţia decisivă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie în combaterea corupţiei la nivel înalt şi a corupţiei sistemice, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel astăzi. România este acum un pol de stabilitate în regiune şi un partener strategic pentru partenerii noştri din cadrul NATO şi din Uniunea Europeană”, a afirmat preşedintele.

 

Şeful statului a menţionat: „Cu fiecare pas realizat în combaterea corupţiei la toate nivelurile, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”. Potrivit preşedintelui, „o societate în care corupţia este sancţionată le dă cetăţenilor încredere în stat şi le transmite investitorilor şi partenerilor externi că există predictibilitate şi stabilitate”.

„În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puţine, dimpotrivă. Pandemia de COVID-19 a scos în evidenţă noi riscuri în lupta anticorupţie, legate de achiziţiile publice, de alocarea şi gestionarea fondurilor necesare depăşirii crizei sanitare, de integritatea în sistemul medical. Restrângerea competenţelor DNA prin preluarea unor atribuţii de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, legislaţia lipsită de predictibilitate, absenţa unui dialog real în interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instanţei constituţionale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt doar câteva aspecte care au influenţat activitatea şi rezultatele instituţiei”, a arătat şeful statului.

„Pentru ca munca dumneavoastră să aibă ecoul aşteptat de societate, este nevoie de o legislaţie clară, coerentă, care să garanteze independenţa justiţiei şi să creeze mecanismele necesare pentru buna funcţionare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că o coincidenţă face ca acest moment aniversar al DNA să aibă loc în perioada în care Parlamentul dezbate proiectele legilor justiţiei, propuse de Guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice, cu sistemul judiciar şi cu Comisia Europeană.

„Rezultatul dezbaterilor parlamentare trebuie să răspundă dezideratelor pe care le-am menţionat. Totodată, este nevoie de resurse umane suficiente, calificate şi de alocări bugetare care să permită desfăşurarea activităţii în condiţii optime, acestea constituind inclusiv obiective asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Lupta împotriva corupţiei a fost şi rămâne un obiectiv al mandatelor mele de Preşedinte al României. În această perioadă complicată, avem nevoie mai mult ca oricând de un stat funcţional, în care autorităţile colaborează în spiritul loialităţii constituţionale, de politicieni şi funcţionari publici oneşti, de o cultură solidă a integrităţii, inclusiv în mediul privat, şi de promovarea valorilor europene”, a afirmat preşedintele.

El a transmis celor din DNA că le revine responsabilitatea de a continua combaterea corupţiei cu profesionalism şi perseverenţă, într-un respect deplin pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. „Felicitări tuturor profesioniştilor care, prin munca lor şi prin dedicare, au adus rezultate notabile! Vă doresc reuşite în continuare, pe măsura aşteptărilor întregii societăţi!”, mai spune preşedintele în mesaj.

 

news.ro

sursa foto: administrația prezidențială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *