Exploatare forestieră cu nerespectarea legislației

Mai mulți operatori economici care desfășoară activități de exploatare forestieră au fost sancționați de comisarii din cadrul Comisariatului Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu. Inspectorii de mediu au controlat în cursul anului 2021 mai mulți operatori economici care desfășurau activitatea de exploatare forestieră pe raza județului Hunedoara.

„Urmare a acestor verificări au fost aplicate 4 amenzi în valoare totală de 27.000 lei și au fost dispuse măsuri în vederea conformării prevederilor legale”, arată Garda de Mediu Hunedoara.

Exploatatorii forestieri trebuie să respecte o serie de obligații, și anume să nu arunce sau depoziteze rumegușul, deșeurile menajere și zootehnice și a oricăror materii și materiale, produse și substanțe poluante pe malurile râurilor, pâraielor, lacurilor, bălților și amenajărilor piscicole;  să nu circule cu autovehicule de orice tip și să nu transporte cu orice mijloace buștenii prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte.

„Cursurile de apă trebuie să fie traversate numai pe poduri sau podețe amenajate;  să respecte condițiile specifice de desfașurare a activității impuse de către administratorul unei arii protejate atunci când exploatarea forestieră se desfășoară intr-o arie naturală protejată”, mai arată Garda de Meidu Hunedoara.

Există și obligații ce le revin și ocoalelor silvice care administrează fondul forestier. În acest caz ocoalele silvice trebuie să pună în aplicare planul sau programul (amenajamentul silvic) numai după avizarea acestuia de către autoritatea competentă pentru protecția mediului; să respecte măsurile stabilite în avizul de mediu; să solicite condiții specifice atât la punerea în valoare a masei lemnoase cât și la emiterea autorizației de exploatare, administratorului ariei naturale protejate atunci când activitatea de exploatare forestieră se desfășoară în arie naturală protejată;  să transmită autorităților competente privind protecția mediului cu o frecvență de 7 zile toate autorizațiile de exploatare masă lemnoasă emise în acest interval.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *