Peste jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate au semnat contracte concurenţiale

Mai mult de jumătate dintre consumatorii finali de energie electrică au optat deja pentru un furnizor concurenţial la 6 luni de la liberalizarea pieţei, iar cei care nu au făcut încă acest lucru mai pot evita scumpirile de la 1 iulie, în piaţă existând oferte avantajoase atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică, a declarat vicepreşedintele Autorităţi Naţionale în Domeniul Energiei Electrice (ANRE) în cadrul celei de-a cincea ediţii a Videoconferinţei Profit Energy.forum – Energia post-coronavirus.

 

 

„Eliminarea preţurilor reglementate s-a făcut la 1 ianuarie. La acest moment, din cei 8,9 milioane de clienţi casnici, circa 3 milioane erau în piaţa concurenţială, deci o treime dintre clienţi aveau un contract concurenţial. După cinci luni, la sfârşitul lunii mai, alţi 1,3 milioane de consumatori au semnat un contract concurenţial, deci am ajuns la un procent de 48%. Avem o medie de circa 200-250.000 de contracte noi încheitate în fiecare lună, deci la sfârşitul lunii iunie vom avea peste jumătate din consumatorii casnici de energie electrică cu un contract concurenţial semnat”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.

În ceea ce priveşte piaţa gazelor naturale, situaţia este similară, din 4 milioane de consumatori, 600 erau deja pe piaţa consurenţială, iar alţi 1,5 milioane au semnat după momentul liberalizării de la mijlocul anului trecut. De altfel, scumpirile de la 1 iulie sunt mai semnificative la gaze decât la electricitate.

În cazul E.On şi Engie, care controlează 90% din piaţă, creşterile vor fi între 13% şi 25%. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi furnizori de gaze, unul dintre aceştia a anunţat chiar o scădere de 2%, în timp ce altul a anunţat o majorare de 50% a preţului, rezultând o medie de 17%.

Oficialul ANRE a mai precizat şi cu cât se vor scumpi facturile finale în cazul celor patru principali furnizori de electricitate din România: Enel, Electrică, CEZ şi E.ON.

„Aşa cum evoluează şi preţurile din piaţa angro, şi cele din piaţa cu amănuntul pentru consumatorii casnici sunt în creştere. La cei patru furnizori de ultimă instanţă, creşterile pentru energia activă sunt undeva între 3% şi 13%, ceea ce conduce la o creştere a facturii cu până la 7%”, a mai explicat oficialul ANRE.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *