Folosirea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19 ale Pfizer/BionTech şi AstraZeneca/Oxford generează o reacţie imunitară puternică

Folosirea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19 ale Pfizer/BionTech şi AstraZeneca/Oxford generează o reacţie imunitară ”puternică” împotriva virusului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, transmite CNBC.

Cercetătorii care au desfăşurat studiul Com-COV – care a analizat fezabilitatea utilizării unui vaccin diferit pentru vaccinarea iniţială şi pentru vaccinarea de rapel – au descoperit că dozele alternative ale celor două vaccinuri au generat o imunitate puternică. Cu toate acestea, studiul a constatat că răspunsurile imune diferă în funcţie de ordinea de imunizare, vaccinul Oxford-AstraZeneca urmat de vaccinul Pfizer-BioNTech generând un răspuns imun mai bun faţă de varianta inversă.

Dozele vaccinurilor au fost administrate la patru săptămâni distanţă, urmând ca în curând să fie disponibile date pentru un interval între doze de 12 săptămâni, au spus cercetătorii după ce au publicat luni descoperirile lor, pe serverul Lancet.

Ambele programe ”mixte ”(vaccin Pfizer-BioNTech urmat de Oxford-AstraZeneca şi Oxford-AstraZeneca urmat de Pfizer-BioNTech) au indus concentraţii mari de anticorpi împotriva proteinei IgG cu ţepi a SARS-CoV2, atunci când dozele au fost administrate la patru săptămâni distanţă”, au remarcat cercetătorii.

”Aceasta înseamnă că toate programele posibile de vaccinare care implică vaccinurile Oxford-AstraZeneca şi Pfizer-BioNTech ar putea fi utilizate împotriva Covid-19”, arată studiul.

Descoperirile ar putea adăuga o flexibilitate atât de necesară programelor de vaccinare din întreaga lume, potrivit Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie şi vaccinologie la Universitatea din Oxford şi investigator şef al studiului.

Studiul Com-COV a evaluat combinaţiile ”mix and match” (amestecă şi potriveşte) ale vaccinurilor Oxford şi Pfizer, pentru a vedea în ce măsură aceste vaccinuri pot fi utilizate în mod interschimbabil, permiţând  o posibilă flexibilitate în Marea Britanie şi lansarea globală a vaccinurilor.

”Rezultatele arată că, atunci când sunt administrate la un interval de patru săptămâni, ambele programe mixte induc un răspuns imun care este peste pragul stabilit de programul standard al vaccinului Oxford / AstraZeneca. Cercetătorii au observat că ambele programe mixte au indus anticorpi mai mari decât programul ”standard” cu două doze Oxford-AstraZeneca.

În prezent, se recomandă administrarea celor două doze necesare pentru vaccinul AstraZeneca la 8-12 săptămâni. Studiile clinice anterioare au constatat că diferenţa mai mare dintre doze a crescut eficacitatea vaccinului AstraZeneca-Oxford, la 82,4%, împotriva infecţiei simptomatice Covid-19.

Cel mai mare răspuns cu anticorpi în noul studiu a fost observat după programul cu două doze Pfizer-BioNTech, iar cel mai mare răspuns cu celule T a fost cu o singură doză de vaccin al Oxford-AstraZeneca, urmată de o doză de vaccin Pfizer-BioNTech, au menţionat cercetătorii, fără a oferi detalii suplimentare.

Vaccinurile pentru Covid-19 autorizate în prezent în Marea Britanie şi SUA stimulează sistemul nostru imunitar să genereze anticorpi pentru a ne proteja de infecţii. Anticorpii sunt produşi de globule albe specializate numite limfocite B sau celule B. Între timp, celulele T reprezintă un al doilea tip de celule albe din sânge care joacă, de asemenea, un rol important în sistemul nostru imunitar. Celulele T pot ataca ambele celule care au fost infectate cu un agent patogen sau virus, cum ar fi Covid, şi, de asemenea, pot ajuta celulele B să producă anticorpi.

Aceste rezultate sunt un ghid nepreţuit pentru utilizarea schemelor de dozare mixtă, cu toate acestea intervalul de patru săptămâni studiat aici este mai scurt decât programul de opt până la 12 săptămâni cel mai frecvent utilizat pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca. Se ştie că acest interval mai lung are ca rezultat un răspuns imunitar mai bun, iar rezultatele pentru un interval de 12 săptămâni vor fi disponibile în scurt timp ”, a adăugat Snape.

Programul de vaccinare al Regatului Unit a fost apreciat pentru viteza sa. Marea Britanie a autorizat şi a lansat rapid vaccinuri, oferind tuturor persoanelor cu vârsta peste 18 ani prima doză de vaccin, iar celorlalţi oameni a doua doză. Până în prezent, 84,1% din toţi adulţii din Marea Britanie au primit o primă doză şi 61,6% două doze de vaccin Covid, arată datele guvernamentale.

Având în vedere accesul facil al Regatului Unit la vaccinurile pentru Covid (a comandat 397 de milioane de doze de vaccin de la şase dezvoltatori de vaccinuri separate), nu există în prezent planuri de modificare a programului de administrare a dozelor oferite oamenilor, a afirmat într-un comunicat adjunctul medicului şef adjunct din Anglia, profesorul Jonathan Van-Tam.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.