Gest inedit în biserică: „Veniţi de donaţi sânge!”

Pentru prima dată în judeţ, un centru mobil a fost amenajat într-un lăcaş de cult. În subsolul Bisericii Naşterii Maicii Domnului, din Micro 15, din Deva, două paturi şi un mini-laborator au devenit „loc de pelerinaj” pentru zeci de preoţi. Aceştia au răspuns campaniei iniţiate de Protopopiat  împreună cu Episcopia Devei şi Hunedoarei în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină a Judeţului Hunedoara.

„Este pentru prima dată când amenajăm un asemenea centru într-o biserică. Atmosfera e deosebită aici şi datorită locului şi datorită oamenilor. Se simte că omul sfinţeşte locul. Încercăm să venim în întâmpinarea donatorilor şi mai aproape de ei. Putem amenaja asemenea centre temporare în locaţii unde există facilităţile necesare, precum curent electric, apă curentă. Ne-am bucurat mult de ajutorul oferit de Protopopiatul Devei”, spune directorul centrului, dr. Victoria Hălmagi.

În Postul Paştelui, zeci de preoţi din mai multe parohii au devenit donatori. Protopopiatul Deva s-a implicat în campania de donare de sânge şi feţele bisericeşti au răspuns cu zecile la apel. Procedura standard în donare a fost aplicată şi în cazul preoţilor: fiecare a fost consultat, i s-au făcut analize de sânge şi i s-a aplicat un chestionar.

Câte 400 de mililitri s-au recoltat de la fiecare donator. Preoţii susţin că nu fac decât un gest creştinesc şi i-au îndeamnat pe enoriaşi să le urmeze exemplul. „Suntem acum în Sfântul şi marele Post al Paştelui şi cred că acesta este un gest binevenit, o faptă bună prin care venim în sprijinul oamenilor, celor aflaţi în nevoie. Nu postim doar de mâncare, ci trebuie să facem şi fapte bune. Să facem un gest care să salveze o viaţă”, spune părintele Sorin Popescu de la Biserica Naşterii Maicii Domnului din Deva.

Preoţilor din Deva li s-au alăturat şi colegii lor din zona Hunedoarei: „E bine şi pentru noi că mai înnoim sângele, dar e bine şi pentru oameni. Mai mult, e gratis binele ăsta într-o lume în care e mare nevoie de donatori de sânge”, crede Petre Suciu. Şi cei de la Şcoala parohială au venit să doneze: „Ne aflăm în Postul Paştelui, o perioadă de pregătire înainte de Înviere, când trebuie să faci fapte bune. O să donez în continuare pentru că e bine să îţi sprijini aproapele”, spune directorul unităţii, Gabriel Tripa.

Tot mai des în ultima vreme, cererea de sânge la unităţile medicale din judeţ depăşeşte posibilităţile Centrului de transfuzii din Deva: „E mare nevoie de donatori. Încercăm să chemăm la noi cât mai multă lume. Este nevoie de sânge, cererea este tot mai mare la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva. Sunt operaţiile de unde vin comenzi mari şi secţia de oncologie care, cu terapiile ei moderne, e dependentă de produsele noastre”, explică dr. Victoria Hălmagi.

Prin lege, fiecare donator primeşte şapte bonuri de masă şi o zi liberă de la serviciu.  Centrul amenajat la subsolul Bisericii Naşterii Maicii Domnului va rămâne pe loc şi zilele viitoare. Preoţii şi medicii de la Centrul de Transfuzii organizează sâmbătă o nouă acţiune: de această dată credincioşii sunt rugaţi să li se alăture.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *