Grupul Enel lansează o iniţiativă privind deschiderea a patru centre descentralizate ce permit replicarea condiţiilor reale de operare a reţelelor electrice

Grupul Enel a anunţat joi că lansează iniţiativa Flexibility Lab, care presupune deschiderea a patru centre descentralizate, dotate cu personal înalt calificat, sisteme avansate şi instrumente de ultimă generaţie ce permit replicarea condiţiilor reale şi complexe de operare a reţelelor electrice, pentru a testa soluţii inovatoare de flexibilitate.

”Grupul Enel lansează iniţiativa Flexibility Lab, care presupune deschiderea a patru centre descentralizate, dotate cu personal înalt calificat, sisteme avansate şi instrumente de ultimă generaţie ce permit replicarea condiţiilor reale şi complexe de operare a reţelelor electrice, pentru a testa soluţii inovatoare de flexibilitate”, a informat grupul.

Flexibility Lab este o iniţiativă concretă care vine drept urmare a pachetului „Energie curată pentru toţi europenii” (Clean Energy Package for All Europeans – CEP), care solicită operatorilor de sisteme de distribuţie să promoveze serviciile de flexibilitate într-o structură de piaţă transparentă şi echitabilă, pentru a spori eficienţa managementului sistemului.

“Disponibilitatea pe scară largă a energiei din surse regenerabile, dezvoltarea mobilităţii electrice şi gradul înalt de electrificare a consumului necesită o rezistenţă mai mare a reţelei, pentru a răspunde în mod eficient nevoilor sectorului energetic, aflat într-o tranziţie rapidă şi completă. Prin iniţiativa Flexibility Lab, Enel intenţionează să deschidă patru centre de excelenţă care să permită tuturor părţilor interesate de pe piaţa emergentă a flexibilităţii să colaboreze, să testeze şi să îşi verifice soluţiile într-un cadru real de funcţionare a reţelei de distribuţie, garantând neutralitatea tehnologică. Încurajând colaborarea, iniţiativa Flexibility Lab îşi propune să consolideze contribuţia şi diseminarea resurselor de energie distribuite, conectate la reţea, sprijinind astfel obiectivele ambiţioase de decarbonizare şi drumul spre un viitor cu emisii zero”, afirmă Antonio Cammisecra, directorul Global Infrastructure & Networks, Enel.

Locaţiile experimentale permit testarea avansată a soluţiilor de flexibilitate într-o reţea electrică simulată, emulată sau chiar interconectată.

Cele patru laboratoare Flexibility Lab, situate în Milano şi Bari,  Italia, şi în Malaga şi Barcelona, Spania, ​​se vor concentra pe diferite nevoi de flexibilitate a reţelei: site-urile italiene, din Milano şi Bari, se vor specializa pe soluţii de reţea de medie şi, respectiv, joasă tensiune, oferind posibilităţi de simulare şi emulare digitală în timp real, teste de rezistenţă  şi integrarea diferitelor resurse de flexibilitate (care includ generare distribuită, mobilitate electrică, sisteme de stocare şi sisteme de compensare a puterii reactive), sisteme de observare şi reglare a reţelei.

Site-urile din Barcelona şi Malaga au infrastructura necesară pentru a dezvolta proiecte pilot de flexibilitate în cadrul unei reţele electrice simulate, emulate şi chiar interconectate. Site-ul din Barcelona are condiţiile adecvate pentru a acţiona ca un laborator şi pentru a găzdui Centrul de control al flexibilităţii, care va supraveghea diferitele proiecte pilot ce vor fi implementate. Acest site va avea, de asemenea, o facilitate complet echipată pentru a efectua teste tehnologice de mobilitate electrică şi de integrare a vehiculului în reţea, precum şi emulatoare şi dispozitive de stocare pentru diferite tehnologii.

Site-ul din Malaga, care face parte din Reţeaua europeană a laboratoarelor pentru modul de viaţă (ENoLL), oferă o infrastructură inteligentă adecvată pentru efectuarea testelor în diferite scenarii, în condiţii cât mai apropiate de realitate. Laboratorul din Malaga găzduieşte în prezent dezvoltarea proiectului european Coordinet privind funcţionarea flexibilă a reţelei, cu accent pe testele tehnice de gestionare a congestiei pe reţelele de medie şi joasă tensiune, cu participarea consumatorului.

Enel este unul dintre principalii operatori de reţele inteligente la nivel global, care distribuie energie electrică printr-o reţea de peste 2 milioane de kilometri, în opt ţări, către peste 74 de milioane de utilizatori casnici şi companii. Grupul este lider mondial în contorizare inteligentă, cu aproximativ 45 de milioane de contoare inteligente instalate. Este aşteptat ca până în 2023, Enel să ajungă la 49 de milioane contoare inteligente instalate, ceea ce îi reiterează statutul de lider în digitalizarea reţelei.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *