Guvernul a aprobat OUG pentru modificarea legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor

Ministerul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a anunţat că a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, una dintre măsurile luate fiind majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 de lei la 500.000 de lei pentru o creanţă de asigurare datorată unui contract încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă.

Vîlceanu a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că a fost modificată definiţia plafonului de garantare.

„A fost adoptată ordonanţa privind modificarea şi completarea legii 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Ordonanţa a fost necesară pentru a consolida protecţia asiguraţilor în legătură cu falimentul unor societăţi de asigurare, principalele modificări ale acestei ordonanţe fiind următoarele: modificarea definiţiei plafonului de garantare, cu referire expresă la nivelul maxim al garantării pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract, nu pe un creditor de asigurare, astfel cum este reglementată în prezent. Modificarea este necesară pentru a se asigura o protecţie reală a creditorilor de asigurări, care au calitatea de contractant în mai multe contracte de asigurare încheiate cu societatea în insolvenţă. Practic, am adoptat această modificare pentru a ne asigura că nu se întâmplă cum se întâmpla până acum astfel încât persoana, chiar dacă are mai multe poliţe de asigurare, primeşte suma cu care poate fi despăgubit şi pentru fiecare poliţă de asigurare în parte primeşti despăgubire”, a explicat ministrul Finanţelor.

El a precizat că a crescut şi cuantumul plafonului de garantare de la 450.000 de lei la 500.000 de lei.
„Majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 de lei la 500.000 de lei pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă. Practic, am majorat această despăgubire de la 450.000 de lei la 500.000 de lei pentru fiecare poliţă în parte şi nu se întâmplă ca până acum când primeai 450.000 de lei ca persoană, indiferent de câte poliţie aveai”, a transmis Dan Vîlceanu.
El a menţionat că Fondul este îndreptăţit să facă plăţi aferente despăgubirilor cuvenite creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare.
„Fondul este îndreptăţit să efectueze plăţi aferente despăgubirilor cuvenite creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile şi aici urmează modificarea, termen calculat de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragerea a autorizaţie de funcţionare şi constatare a existenţei indicilor stării de insolvenţă a asiguratorului. Până acum, de la publicarea în Monitorul Oficial a retragerii licenţei şi nu de la intrarea în faliment a asiguratorului, până acum puteai aplica într-un termen de la intrarea în faliment. Se întâmplă mai repede cererea pe care poţi să o faci către Fondul de Garantare”, a explicat ministrul Finanţelor.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *