Guvernul a lansat Programul IMM Factor

Guvernul a adoptat luni ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului IMM Factor a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului Ionel Dancă. El a adăugat că este vorba despre „garanţii de stat în cuantum de 50% din valoarea finanţării de acest tip, cu costuri de garantare subvenţionate de stat, iar valoarea maximă a facilităţii de finanţare este de 5 milioane lei pe beneficiar”. Valoarea plafonului de garanţii în cadrul acestei scheme este de un miliarde de lei pentru o perioadă de 12 luni, a adăugat Dancă.

„Un alt program inclus în Programul de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului Orban „Reclădim România” este Programul IMM Factor care vine să sprijine companiile în perioadă de dificultate economică în ceea ce priveşte accesul acestora la lichidităţile din piaţa financiar-bancară. În acest sens a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului IMM Factor. În acest caz, vorbim despre garanţii de stat în cuantum de 50% din valoarea finanţării de acest tip, cu costuri de garantare subvenţionate de stat, iar valoarea maximă a facilităţii de finanţare este de 5 milioane lei pe beneficiar”, a afirmat Ionel Dancă, luni la finalul şedinţei de Guvern.

El a mai spus că o companie care vrea să primească mai rapid banii pentru serviciile şi bunurile furnizate poate cere unui finanţator bancar, în baza facturii, plata acesteia.

„Vorbim despre un stimulent pentru piaţa financiar-bancară de a veni în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii şi al companiilor în această perioadă, din cauza dificultăţilor economice, pot suferi din cauza întârzierii în plata facturilor pe care le-au emis. Cu alte cuvinte, o companie care doreşte să primească mai repede banii pentru serviciile sau bunurile furnizate, în baza facturii, cere unui finanţator bancar plata acestei facturi, are acces imediat la lichidităţi, urmând ca banca să primească valoarea respectivei facturi de la client, la momentul scadenţei acelei facturi”, a explicat Ionel Dancă.

Şeful Cancelariei premierului a precizat că plafonul de garanţii în această schemă de ajutor prin Programul IMM Factor este de un miliard lei pentru o perioadă de un an.

„Pentru a încuraja un astfel de sistem care există în foarte multe ţări europene şi în economiile dezvoltate, statul vine şi stimulează accesul companiilor la un astfel de instrument, prin forma aceasta a garanţiilor de stat. Valoarea plafonului de garanţii în cadrul acestei scheme este de un miliard de lei pentru o perioadă de 12 luni, perioadă în care prin acest instrument companiile vor putea avea acces mai uşor la lichidităţi, ca urmare a decontării facturilor prin sistemul de factoring”, a conchis Dancă.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.