Guvernul asigură consumatorii români că nu vor fi afectaţi de eventuale măsuri pentru reducerea consumului de gaze naturale

Guvernul anunţă că întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale, industria critică şi consumatorii români nu vor fi afectaţi de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

„România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023. Rezervele de gaze ale ţării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menţinând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie. În plus, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale şi profilul de consum al ţării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecţie a cetăţenilor şi economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023”, arată o postare de marţi pe pagina de Facebook a Executivului.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1.

La reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, de marţi de la Bruxelles, miniştrii au discutat de asemenea pe marginea celor mai recente evoluţii la nivel european cu privire la aprovizionarea cu gaz în contextul continuării agresiunii Rusiei în Ucraina.

Măsurile adoptate de statele membre în scopul pregătirii pentru iarnă vizează creşterea eficienţei energetice, utilizarea surselor regenerabile de energie şi a celor cu emisii reduse de carbon şi producţie în bandă, consolidarea interconectărilor la nivelul reţelei gazelor naturale, adoptarea unor măsuri pentru protejarea populaţiei şi industriei în contextul creşterii preţurilor la energie.

România a susţinut importanţa surselor de energie indigene, fiind deja demarată extracţia de gaze naturale din Marea Neagră care acoperă aproximativ 10% din consumul anual al ţării noastre. Prin realizarea investiţiei în perimetrul Neptune Deep, România va deveni independentă de importurile de gaze naturale, fiind deopotrivă un factor de stabilitate în regiune. Energia nucleară şi, într-o oarecare măsură, cărbunele, prin producţia lor în bandă reprezintă un element suplimentar de echilibrare a reţelei. În viitorul apropiat, România este interesată de finalizarea interconectărilor aferente Coridorului Vertical şi Coridorului Transbalcanic de gaze pentru a fluidiza aprovizionarea din surse noi de furnizare în regiune. De asemenea, operaţionalizarea Platformei energetice UE pentru achiziţia în comun a gazelor naturale este o cerinţă necesară pentru a asigura distribuirea unor fluxuri suplimentare de gaze din state terţe, la preţuri stabile.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *